Sanat perspektifinde antropomorfizmin grafik romanda yansımaları: Sandman örneği
Reflections of anthropomorphism in the art perspective in graphic novel: Sandman example
  1. Tez No: 858218
  2. Yazar: ORHAN POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED LÜTFİ KINDIĞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Antropomorfizm, Sandman, Grafik roman, Sanat, Anthropomorphism, Sandman, Graphic novel, Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnsan anlamına gelen“antropo”ve şekil, biçim anlamı taşıyan“morfo”sözcüklerinin birleşiminden oluşan ve Türkçeye“insan biçimcilik”olarak çevrilen“antropomorfizm”, insan formunun veya insana ait olan özelliklerin insan olmayana atfedilmesi, bilinmeyeni anlamlandırma ve hatta onunla bağ kurmada etkili bir kavramdır. Antropomorfizm fabllar ve mitolojik öyküler gibi erken anlatım örneklerinden başlayarak, günümüzde resim sanatından sinemaya ve çizgi romanlara kadar birçok alanda etkili bir anlatım yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, antropomorfizmin grafik romanlarda kullanımını Neil Gaiman'ın yazdığı Sandman grafik romanındaki antropomorfik karakterlerin özelliklerini inceleyerek ele almaktadır. Ayrıca, antropomorfizmin diğer sanat disiplinlerinde nasıl görüldüğü de grafik romanın tarihsel evrimi ile değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, antropomorfizmin bir anlatım yöntemi olarak nasıl kullanıldığını anlamak amacıyla, fabl, mitoloji, resim, heykel, seramik, sinema, grafik roman gibi çeşitli sanat disiplinlerindeki ulusal ve uluslararası çevrimiçi bilimsel kaynaklardan elde edilen verileri içeren geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, ilgili fiziksel kaynaklar çeşitli kütüphanelerden temin edilerek incelenmiş, araştırmayla bağlantılı olan diğer grafik romanlar okunup ilgili bölümler araştırmaya dahil edilmiştir. Sandman grafik romanında antropomorfizm anlatım öğesinden yararlanılması sanat tarihindeki örnekleri ve diğer grafik romanlarla karşılaştırılmış ilgili yerlerden görseller çalışmaya dahil edilip yorum yapılmıştır. Prehistorik süreçlerden günümüz sanat anlayışlarına kadar devam eden ve birçok sanat disiplininde yer alan antropomorfik yaratımlar sanatın temel konularının başında gelmiştir. Bu çalışma, grafik roman sanatında okuyucuların karakterlerle empati kurmasını ve karakterleri anlamasını arttıran antropomorfizm kullanımının incelenmesi açısından önemlidir. Kendi eserlerinde antropomorfizm öğesini kullanmak isteyen sanatçılara rehber niteliğinde bir araştırma olması önemlidir.
Özet (Çeviri)
“Anthropomorphism”, which is a combination of the words“anthropo”meaning“human”and“morpho”meaning“shape”and“form”and translated into Turkish as“anthropomorphism”, is an effective term in attributing the human form or human characteristics to non-humans, making sense of the unknown and even establishing a connection with it. Anthropomorphism has been used as an effective narrative method in many fields from painting to cinema and comic books, starting from early narrative works such as fables and mythological stories. This study discusses the use of anthropomorphism in graphic novels by analyzing the characteristics of anthropomorphic characters in the graphic novel Sandman by Neil Gaiman. Additionally, how anthropomorphism is seen in other art disciplines is also evaluated with the historical evolution of the graphic novel. Within the scope of the research, to understand how anthropomorphism is used as a narrative method, an extensive literature review was conducted including data obtained from national and international online scientific sources in various art disciplines such as fable, mythology, painting, sculpture, ceramics, cinema, graphic novels. In addition, relevant physical resources were obtained from various libraries and analyzed, other graphic novels related to the research were read and the relevant chapters were included in the research. The usage of anthropomorphism as a narrative element in the Sandman graphic novel was compared to the examples in art history and other graphic novels, and visuals from the relevant places were included in the study and were commented on. Anthropomorphic creations which have been progressing from prehistoric processes to today's understanding of art and take place in many art disciplines have been the main subject of art. This study is an important example of discussing the use of anthropomorphism in graphic novel art which increases readers' empathy and understanding of the characters. It is important as a guide to artists who want to use anthropomorphism in their works.