Çocukluk çağı osteosarkomunun klinik özellikleri ve tedavi sonuçları
Clinical features and treatment results of childhood osteosarcoma
  1. Tez No: 858276
  2. Yazar: SEMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteosarkom, metastaz, çocuk onkoloji, Osteosarcoma, metastasis, pediatric oncology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Osteosarkom, primer malign kemik tümörleri içerisinde en sık görülen kemik tümörüdür. Çalışmamızda Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Bilim Dalı tarafından takip ve tedavi edilen osteosarkom olgularının tanı, tedavi, prognoz ve sağkalım yönünden incelenmesi amaçlanmaktadır. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Bilim Dalı'nda 2006 – 2021 yılları arasında Osteosarkom nedeniyle medikal ve cerrahi tedavisi yapılan 24 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar ile ilgili demografik veriler, tümör dokusu ile ilgili morfolojik ve histopatolojik veriler, tedaviyi ilgilendiren hususlar analiz edilerek tedavi sonuçlarımız ve sonuçlara etkileyen prognostik faktörler değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler için, GraphPad Prisim 9 (GraphPad, San Dieogo, USA) ve SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Hastalarımızın 12'si (%50) erkek, 12'si (%50) kadın olup, yaş ortancası 13,9 idi. Hastalarımızın, şikâyet süreleri 15 gün ile 12 ay arasında değişiyordu (ortanca, 2 ay). En sık başvuru şikayetinin %95,8 oran ile ağrı ve %83,3 oran ile şişlik olduğu ve en sık tümör lokalizasyonunun 14 hasta (%58,3) ile femur olduğu tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 16'sında (%66,7) lokalize hastalık vardı. Sekiz hasta (%33,3) ise tanı anında uzak metastaz saptandı. Metastaz yeri sekiz hastanın hepsinde akciğerdi. Hastaların izlem süreleri 9 ay ile 16,2 yıl arasında değişiyordu (ortanca, 3,15 yıl). Sekiz hasta (%33,4) progresif hastalıkla kaybedildi. Genel ve olaysız sağ kalım oranları sırasıyla %58,6 ± 11,7 ve %61 ± 10,2 idi. Nadir bir malignite olan osteosarkom tedavi ve izleminde multidisipliner yaklaşımlar gerektiren bir hastalıktır. Her ne kadar cerrahi tedaviye neoadjuvan ve adjuvan KT eklenmesiyle olaysız ve genel sağkalım oranları yükselmiş olsa da yeni tedavi protokolleri için araştırmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Osteosarcoma is the most common bone tumor among primary malignant bone tumors. In our study, it is aimed to examine osteosarcoma cases followed by Selçuk University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Oncology and Hematology in terms of diagnosis, treatment, prognosis and survival. 24 patients who received medical and surgical treatment for osteosarcoma between 2006 and 2021 at Selçuk University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Oncology and Hematology were evaluated retrospectively. Demographic data about the patients, morphological and histopathological data about the tumor tissue, issues related to the treatment were analyzed and our treatment results and prognostic factors affecting the results were evaluated. For statistical analysis, GraphPad Prisim 9 (GraphPad, San Diego, USA) and SPSS 22.0 software package were used. 12 (50%) of our patients were male and 12 (50%) were female, and the median age was 13.9 years. The duration of our patients' complaints ranged from 15 days to 12 months (median, 2 months). It was determined that the most common complaints were pain with a rate of 95.8% and swelling with a rate of 83.3%, and the most common tumor location was femur in 14 patients (58.3%). 16 (66.7%) of the patients included in the study had localized disease. Distant metastasis was detected in eight patients (33.3%) at the time of diagnosis. The site of metastasis was the lung in all eight patients. The follow-up period of the patients ranged from 9 months to 16.2 years (median, 3.15 years). Eight patients (33.4%) died with progressive disease. Overall and event-free survival rates were 58.6 ± 11.7% and 61 ± 10.2%, respectively. Osteosarcoma, a rare malignancy, is a disease that requires multidisciplinary approaches in its treatment and follow-up. Although event-free and overall survival rates have increased with the addition of neoadjuvant and adjuvant CT to surgical treatment, research is needed for new treatment protocols.