Stomalı hastalara bakım veren hemşirelerin hasta merkezli bakım yetkinliğinin hasta konforuna etkisisnin incelenmesi
Examining the effect of patient-centered care competency of nurses caring for stoma patients on patient comfort
  1. Tez No: 858337
  2. Yazar: GÖKÇE BAŞER DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Stoma, Hemşire, Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği, Hasta Konforu, Ostomy, Nurse, Patient-Centered Care Competence, Patient Comfort
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET STOMALI HASTALARA BAKIM VEREN HEMŞİRELERİN HASTA MERKEZLİ BAKIM YETKİNLİĞİNİN HASTA KONFORUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Gökçe BAŞER DEMİRTAŞ Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Danışman: Doç. Dr. Fadime Çınar Ocak 2024, 54 sayfa Bu çalışmanın amacı; stomalı hastalara bakım veren hemşirelerin hasta merkezli bakım yetkinliğinin hasta konforuna etkisinin incelenmesidir. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini; Bursa'da bir üniversite hastanesinin 15 Ekim 2023 tarihinden itibaren çalışan, Genel Cerrahi Kliniği 1, Genel Cerrahi Kliniği 2, Genel Cerrahi Yoğun Bakımı, Genel Cerrahi Polikliniği çalışan toplam 60 hemşire evreninin oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmeyip evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. 15 Ekim 2022-15 Ekim 2023 tarihler arasında yatışı yapılıp stoma açılan ve takibi başlamış olan 60 hasta evreni oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmeyip evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi ve ulaşıldı. Veri toplama aracı olarak 'Tanımlayıcı Özellikler Formu' 'Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği Ölçeği' 'Genel Konfor Ölçeği' kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Verilerin analizinde, tanımlayıcı ve kesitsel istatistik metotlar, Pearson korelasyon analizi, Bağımsız gruplar t testi, Tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. HMBYÖ puan ile GKÖ puanları (r=-,170, p>.05) arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hasta merkezli bakım yetkinliğiyle hastanın konfor düzeyi arasında ilişki vardır. Buna göre H1 hipotezi reddedilmiştir. Aynı şekilde; HMBYÖ'nin alt boyutları olan Saygı Duyma (r= ,003, p>.05), Teşvik etme (r=-,243, p>.05), Konfor Sağlama (r=-,170, p>.05) ve Hasta Haklarını Savunma (r=-,031, p>.05) arasında da anlamlı ilişki belirlenmemiştir. Bu çalışmanın sonucunda, stoması olan bazı kişilerin sağlık ve yaşamlarındaki değişiklikleri nasıl yorumladıklarını ve alınan yapılandırılmış ve sürekli hemşirelik müdahalesinin yeni duruma uyumlarını nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Ayrıca, hemşirelerin stomalı hastaların bakımıyla ilgili algıladıkları bilgi ve becerilerin, özellikle de daha az yıllık deneyime sahip olduklarında veya hemşirelik okulunda stomalı bakımı eğitimi almadıklarında eksik olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hemşirelerin klinik uygulamalara yönelik olarak stoma yönetimi bilgi ve becerilerini geliştirmelerine ihtiyaç vardır. Hemşirelerin stoma bakımına ilişkin inançlarına ilişkin olarak katılımcılar, hastaların kendi stomalarının bakımını üstlenmeleri ile bağımsızlığın nihai amaç olduğuna inanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING THE EFFECT OF PATIENT-CENTERED CARE COMPETENCE OF NURSES CARING FOR PATIENTS WITH OSTOMY ON PATIENT COMFORT Gökçe BAŞER DEMİRTAŞ Master's Program in Surgical Nursing Diseases Program Thesis Supervisor: Doç. Dr. Fadime Çınar January 2024, 54 Page The aim of this study is to examine the effect of patient-centered care competence of nurses caring for patients with stoma on patient comfort. The research is a descriptive and cross-sectional study. The population of the study consisted of a total of 60 nurses working in General Surgery Clinic 1, General Surgery Clinic 2, General Surgery Intensive Care, General Surgery Outpatient Clinic of a university hospital in Bursa since October 15, 2023. No sample selection was made and it was aimed to reach the entire population. Between October 15, 2022 and October 15, 2023, 60 patients who were hospitalized, had a ostomy opened and started follow-up constituted the universe. No sample selection was made and it was aimed to reach the entire population and it was reached. Data were collected through face-to-face interviews using the 'Descriptive Characteristics Form', 'Patient-Centered Care Competency Scale' and 'General Comfort Scale'. Descriptive and cross-sectional statistical methods, Pearson correlation analysis, Independent groups t test, One-way analysis of variance were used to analyze the data. There was no significant correlation between HMBCS score and SCQ scores (r=-.170, p>.05). There is a relationship between patient-centered care competence and patient comfort level. Accordingly, hypothesis H1 is rejected. Likewise, no significant correlation was found between the sub-dimensions of the PCCS, Respect (r= ,003, p>.05), Encouragement (r=-,243, p>.05), Providing Comfort (r=-,170, p>.05) and Defending Patient Rights (r=-,031, p>.05). The outcome of this study provided a better understanding of how some people with ostomy interpret changes in their health and life and how the structured and continuous nursing intervention received can influence their adaptation to the new situation. It also revealed that nurses' perceived knowledge and skills related to the care of patients with ostomy were lacking, especially when they had fewer years of experience or had not studied stoma care in nursing school. There is a need for nurses to improve their ostomy management knowledge and skills for clinical practice. Regarding nurses' beliefs about ostomy care, participants believed that independence is the ultimate goal with patients taking care of their own ostomy.