Doğumdan sonraki haftalarda, farklı dozlarda propolis takviyesinin, saanen oğlaklarında IgG ve IgM düzeyleri, bazıoksidatif stres ve kan parametreleri ile büyüme özellikleri üzerine etkisininbelirlenmesi
Determination of the effect of different doses of propolis supplementation in the weeks after birth on IgG and IgM levels, some oxidative stress and blood parameters and growth characteristics in saanen kids
  1. Tez No: 858406
  2. Yazar: ALKAN ÇAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Saanen Oğlak, Propolis, IgG, IgM, Oksidatif stres, Tam kan, Saanen Kid, Propolis, IgG, IgM, Oxidative stress, Whole blood
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı dozlada propolis takviyesi verilen oğlakların sütten kesim öncesi ve sonrası dönemlerde, IgG ve IgM düzeyleri, bazı oksidatif stres ve kan parametreleri ile büyüme özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Aynı yaştaki 30 baş Saanen oğlağı kolostrum aldıktan yaklaşık bir hafta sonra kontrol, 0,2 cc propolis ve 0,4 cc propolis verilecek şekilde üç gruba ayrılmıştır. Her gruba 10'ar baş oğlak olacak şekilde bireysel bölmelere alınmıştır. Her gruptaki oğlaklara aynı beslenme programı uygulanmıştır. Sütten kesim öncesi (8 hafta) ve sonrası dönemde (8 hafta) oğlaklar bazı büyüme ve gelişme parametreleri (Canlı ağırlık, vücut uzunluğu, cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs çevresi, vücut kondisyon puanı) ölçümleri yapılmıştır. Bu süre zarfında (16 hafta) tüm oğlaklarda dışkı puanlaması yapılmıştır. Deneme başlangıcında ve deneme süresince her iki haftada bir hayvanlardan alınan kan örneklerinden tam kan ve oksidatif stres parametreleri (MDA, GSH) analizleri yapılmıştır. Deneme başlangıcından sütten kesim dönemine kadar her hafta, sütten kesimden sonraki dönem için ise iki haftada bir serum IgG, IgM düzeyleri için kan örnekleri alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada tüm gruplar için vücut gelişim paremetreleri, IgG ve IgM değerleri, oksidatif stres parametreleri bakımından her iki propolis takviyesinin etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Tam kan değerleri incelendiğinde kırmızı kan hücresi (RBC), ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH), hücre hemoglobinin ortalama konsantrasyonu (MCHC) değerleri haricinde tüm kan değerleri oğlaklar için belirlenen referans değer aralığında olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada oğlak ölümlerinin en fazla gözlendiği sütten kesim öncesi dönemde hiçbir oğlak kaybı olmamıştır. Gruplar arası istatistiksel farklılık çıkmamasına rağmen 0,4 cc propolis takviyesi yapılan oğlaklarda vücut gelişimi daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Yine bu dönmemde her iki propolis grubunda az sayıda hayvanda hafif ishal vakaları görülmüştür. Sütten kesim sonrası, ikinci ve üçüncü haftalar da kontrol grubunda iki oğlak, 7. haftada 0,2cc propolis ve 0,4cc propolis grubunda ise birer oğlak ölümü olmuştur. Ölüm nedenleri pnömoni olarak belirlenmiştir. Bu nedenle kritik dönemlerde oğlaklara propolis takviyesi yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the effects of different doses of propolis extract on IgG and IgM levels, some oxidative stress and haematological parameters and growth characteristics in pre- and post-weaned goat kids. Material and Methods: Thirty Saanen kids of the same age were assigned into three groups as control, 0.2 cc propolis and 0.4 cc propolis approximately one week after colostrum feeding. Each group was divided into individual stalls with 10 kids in each group. The same feeding programme was fed to the kids in each group. Some growth and development parameters (body weight, body length, withers height, rump height, chest circumference, body condition score) were measured pre weaning (8 weeks) and post weaning (8 weeks). In this period (16 weeks), faecal scoring was performed in all kids. At the beginning of the study and every two weeks during the study, whole blood and oxidative stress parameters (MDA, GSH) were analysed from each blood sample taken from the animals. Blood samples were taken for serum IgG, IgM levels every week from the beginning of the study until weaning and every two weeks for the period post-weaning. Results: In this study, the effect of both propolis additives in terms of body development parameters, IgG and IgM values, oxidative stress parameters were found statistically insignificant for all groups (p>0.05). When the whole blood values were analysed, it was determined that all values except red blood cell (RBC), mean erythrocyte volume (MCV), mean erythrocyte haemoglobin (MCH), mean concentration of cell haemoglobin (MCHC) were within the reference range determined for kids. Conclusion: In this study, there was no loss of kids in the pre-weaning period when kid mortality was observed the most. Although there was no statistical difference between the groups, it was observed that the body development was better in the kids additive with 0.4 cc propolis. During this period, mild diarrhoea was observed in a few animals in both propolis groups. Post-weaning, two kids mortality in the control group in the second and third weeks and one kid mortality in the 0.2 cc propolis and 0.4 cc propolis groups in the 7th week. The cause of mortality was determined as pneumonia. In this respect, it is suggested to propolis additives to the kids during critical periods.