Çoğuz doğuran koyunlarda süt verimi ve kuzu yaşama gücü üzerine mısır sapı + şeker pancarı hasat atıkları silajı ile beslemenin etkisi
The effect of feedi̇ng with corn stand + sugar beet harvest waste silage on milk production and lamb living strength multi-breeding sheep
  1. Tez No: 683918
  2. Yazar: ALİ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OLFAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bafra koyunu, süt verimi, canlı ağırlık artışı, yaşama gücü, mısır sapı + şeker pancarı yaprağı silajı, Bafra sheep, milk yield, live weight gain, lamb vitality, corn stalk + sugar beet leaf silage
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, çoğuz doğum yapan koyunlarda süt verimini artırmanın, kuzularda yaşama gücü (KYG) ve besi sonu ağırlığına etkisinin belirlenmesi için, mısır sapı (MS) + şeker pancarı baş ve yaprağı (ŞPBY) silajı kullanılmıştır. Deneme; Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Koyunculuk Ünitesinde 75 gün boyunca sürdürülmüştür. Çalışmada hayvan materyali olarak; çoğuz doğum yapmış (ikiz-üçüz-dördüz) 17 baş Bafra koyunu ve bu koyunlardan elde edilen 38 baş kuzu kullanılmıştır. Çoğuz doğum yapmış koyunlar denemeye doğumu takiben hemen alınmışlardır. Deneme grubu (DG) ve kontrol (K) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Çoğuz doğum yapmış koyunlarda; ananın doğumdaki canlı ağırlığı, yem tüketim miktarı, süt verimi, kuzu canlı ağırlıklardaki değişimler ve KYG oranları tespit edilmiştir. Anaç koyunların DG ve Kontrol grubunda 5. ve 35. günlerde süt verimleri açısından istatistiksel olarak fark bulunmamış (p>0.05), ancak 65. gün süt verimi bakımından istatistiksel olarak önemli bir fark olduğu belirlenmiştir (p0.05), 3., 4., 5., 10., 11. ve 12. haftalarda yapılan tartımlarda DG'da anaç ağırlıkları K'na göre yüksek bulunmuştur (p0.05), kuzuların farklı haftalarda ölçülen canlı ağırlık değerlerinde ise istatiksel olarak fark bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak; doğum sonrasında koyunların MS +ŞPBY silajı ile beslenmesi çoğuz doğum yapmış Bafra koyunlarında süt verimi, anaç koyun ağırlıkları, kuzu canlı ağırlıkları ve KYG de artış sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, corn stalk (CS) + sugar beet head and leaf (SBHL) silage was used to determine the effect of increasing milk yield in ewes with multiple births on the viability (LSP) and end-fat weight of lambs. Trial; It was carried out for 75 days in Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture, Research and Application Farm Sheep Farming Unit. As animal material in the study; 17 Bafra sheep that gave birth multiple times (twin, triplet, quadruplet) and 38 lambs obtained from these sheep were used. Sheep who gave birth more than once were taken into the trial immediately after birth. It was divided into two groups as experimental group (EG) and control (C) group. In ewes who have given birth too many The body weight of the mother at birth, the amount of feed consumption, milk yield, changes in lamb live weight, and the BRI rates were determined. No statistically significant difference was found in terms of milk yield on the 5th and 35th days in the EG and control groups of brood sheep (p>0.05), but a statistically significant difference was found in terms of milk yield on the 65th day (p0.05), 3., 4., 5., 10., 11 The rootstock weights in EG were higher than C (p 0.05), and a statistically significant difference was found in live weight values of lambs measured at different weeks (p0.05). As a result, with this study, milk yield, brood sheep weights, lamb live weights and LSP increases were achieved in Bafra ewes fed with CS + SBHL silage and gave birth to many.