Modifiye kırılganlık indeksi ile kalça protez cerrahisinde morbidite ve mortalitelerinin öngörülmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Predicting morbidity and mortality in primary hip arthroplasty with modified frailty index
  1. Tez No: 858455
  2. Yazar: MERVE EKER ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRZAT EMRE GÖLBOYU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: frailty, mFİ-5, postoperative complications, total hip arthroplasty
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
MODİFİYE KIRILGANLIK İNDEKSİ İLE KALÇA PROTEZ CERRAHİSİNDE MORBİDİTE VE MORTALİTENİN ÖNGÖRÜLMESİ: PROSPEKTİF GÖZLEMSEL ÇALIŞMA ÖZET Osteoartrit ileri yaş hastalarda kas iskelet sisteminin en sık görülen kronik hastalığıdır, yaşamı doğrudan tehdit etmemekle birlikte sakatlık ve fiziksel aktivitenin kısıtlanmasına neden olur ve total kalça protez (TKP) cerrahisi ileri evre OA tedavisinde altın standart tedavi yöntemidir. Kırılganlık, çoklu organ sistemlerinde fizyolojik rezervin azalması olarak tanımlanmakta ve gelişebilecek postoperatif komplikasyonlar, uzamış taburculuk ve mortalite açısından önemli bir öngörücü faktördür. Bu çalışma kırılganlık ölçümünde en basit indekslerden biri olan Modifiye Kırılganlık İndeksi-5'in; TKP geçirecek hastalarda postoperatif komplikasyonlar, uzamış yoğun bakım yatışı gibi morbidite ve mortaliteyi öngörmedeki gücünü araştırmaktır. Çalışmamızda Ekim 2023- Şubat 2024 arasında elektif total kalça artroplastisi geçiren 87 hasta yer almaktadır. Prospektif gözlemsel bir çalışma planlanmıştır. Hastaların preoperatif dönemde mFİ-5 skoru belirlenmiş; skoru
Özet (Çeviri)
PREDİCTİNG MORBİDİTY AND MORTALİTY İN PRİMARY HİP ARTHROPLASTY WİTH MODİFİED FRAİLTY İNDEX: A PROSPECTİVE OBSERVATİONAL STUDY SUMMARY Osteoarthritis is the most common chronic disease of the musculoskeletal system in elderly patients. It causes disability and limitation of physical activity, and total hip arthroplasty (THA) is the gold standard treatment method in the advanced stage of osteoarthritis. Frailty is defined as decreased physiological reserve in multiple organ systems and is an important predictive factor for postoperative complications, prolonged discharge, and mortality. This study uses the Modified Frailty Index-5, one of the simplest indexes in measuring frailty; to investigate its predicting morbidity such as postoperative complications, prolonged lenght of stay in hospital and mortality in patients undergoing THA. In our study, patient follow-up was carried out for 30 days in the postoperative period, and no need for intensive care or mortality was observed. As a result in our study, mFI-5 was found to be an index that can predict postoperative pneumonia and time to lenght of stay in hospital. We think standardizing the use of mFI-5 in the preoperative period; it may be useful for an anesthesiologist determine the high-risk patient group and to prevent postoperative complications by optimizing the existing modifiable factors.