Yeşil insan kaynakları yönetiminin yeşil örgütsel davranışa etkisi
The effect of green human resources management on green organizational behavior
- Tez No: 858456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi, Yeşil Davranış, Turizm İşletmeleri, Green Human Resources Management, Green Behavior, Tourism Businesses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma yeşil insan kaynakları yönetimin yeşil örgütsel davranışa etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda turizm sektöründe Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili çalışmaların yetersiz kaldığı ve bu alanda yeni araştırmaların yapılması gerektiği gözlemlenmektedir.Bunun yanında turizm sektörünün çevresel konuları odağına alması ve yeşil kavramının insan kaynaklarına uyarlanmasıyla birlikte; yeşil işe alım ve seçme, yeşil eğitim ve geliştirme, yeşil ücret ve ödüllendirme, yeşil performans yönetimi, yeşil iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin nasıl dönüştürülmesi gerektiği incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma metodu tercih edilerek, veriler 403 çalışanın vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda, online anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu araştırmalar neticesinde Antalya ilinin Manavgat ilçesinde yer alan beş yıldızlı otel çalışanlarının, Yeşil insan kaynakları yönetiminin yeşil örgütsel davranışa etkilerinin ne oranda olduğunu tespit etmeye yöneliktir. Bunun sonucunda edinilen bilgiye göre, yeşil insan kaynakları yönetiminin otel işletmelerinde uyguladığı iş stratejilerinin yeşil çalışan davranışı kazanımlarında büyük oranda etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca otel işletmelerinde yeşil insan kaynakları yönetimi çalışanlarda çevre bilincinin oluşmasını sağlayarak, çalışanların yeşil davranışlarının sürdürülebilir bir işgücü yapısına dönüşmesinde önemli bir görevi yerine getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of green human resources management on green organizational behavior. As a result of the research, it is observed that studies on Green Human Resources Management in the tourism sector are insufficient and new research is needed in this field. In addition, with the tourism sector focusing on environmental issues and the adaptation of the green concept to human resources; How green recruitment and selection, green training and development, green wages and rewards, green performance management, and green occupational health and safety processes should be transformed were examined. Quantitative research method was preferred in the research, and the data was collected using the online survey technique, in line with the answers given by 403 employees. As a result of these researches, it is aimed to determine to what extent the effects of green human resources management on green organizational behavior of five-star hotel employees in Manavgat district of Antalya province. According to the information obtained as a result, it shows that the business strategies implemented by green human resources management in hotel businesses are largely effective in achieving green employee behavior. In addition, green human resources management in hotel businesses fulfills an important role in transforming the green behavior of employees into a sustainable workforce structure by creating environmental awareness among employees.