Histerektomi ameliyatı olmuş kadınlarda beden algısı ile cinsel doyum arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between body image and sexual satisfaction in women who have undergone hysterectomy surgery
  1. Tez No: 858549
  2. Yazar: ELMAS GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Beden Algısı, Cinsel Doyum, Hysterectomy, Body İmage, Sexual Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada histerektomi ameliyatı olmuş kadınlarda beden algısı ve cinsel doyum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma 10.06.2023-10.06.2024 tarihleri arasında İstanbul Prof. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi son bir yılda kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvuran histerektomi ameliyatı olmuş 300 kadından oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu', 'Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği' ve 'Beden İmajı Ölçeği' kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler %95 güven .05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; beden imajı ile cinsel doyum toplam, sıklık, iletişim, doyum, kaçınma, dokunma ve anorgasmi arasına pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bunun yanında histerektomi ameliyatı olmuş kadınlarda cinsel doyum ve beden algısı ile yaş, çalışma durumu, eş eğitim durumu, tıbbi uygulamayı bilme durumu, rahmin ifade ettiği anlam durumu, ameliyat sonrası evlilik durumu ve cinsel ilişki sıklığı arasında da anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak histerektomi ameliyatı olmuş kadınlarda beden imajı düzeyi arttıkça cinsel doyum toplam, sıklık, iletişim, doyum, kaçınma, dokunma ve anorgasmi düzeylerinin de arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between body image and sexual satisfaction in women who underwent hysterectomy. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study of the study consists of 300 women who applied to the gynecology and obstetrics clinic of Istanbul Prof. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between 10.06.2023 and 10.06.2024 and underwent hysterectomy surgery in the last year. 'Personal Information Form', 'Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale' and 'Body Image Scale' were used to collect the research data. SPSS program was used in the analysis of the collected data. The obtained data were evaluated and interpreted at the level of 95% confidence and .05 significance. According to the findings obtained in the research; A significant positive correlation was found between body image and sexual satisfaction, total, frequency, communication, satisfaction, avoidance, touch and anorgasmia. In addition, a significant difference was found between sexual satisfaction and body perception and age, employment status, spouse education status, knowledge of medical practice, meaning of the uterus, postoperative marriage status and frequency of sexual intercourse in women who had hysterectomy surgery. As a result, it was found that as the level of body image increased in women who underwent hysterectomy, the levels of sexual satisfaction, frequency, communication, satisfaction, avoidance, touch and anorgasmia also increased.