Tekrarlayan gebelık kaybı olgularında ımmün dısregülasyonda rol oynayan foxp3 genı varyantlarının rolünün araştırılması
Investigation of the role of FOXP3 gene variants that play a role in immune dysregulation in recurrent pregnancy loss cases
- Tez No: 858737
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÜMİT ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, immün disregülasyon, FOXP3 geni, dizi analizi, varyant analizi, Recurrent pregnancy loss, immune dysregulation, FOXP3 gene, sequence analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Şükür Karaçorlu, B. Tekrarlayan gebelik kaybı olgularında immün disregülasyonda rol oynayan FOXP3 geni varyantlarının rolünün araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2024. Tekrarlayan gebelik kayıpları, gebeliğin 20. haftasından önce iki veya daha fazla gebeliğin kaybı olarak tüm gebeliklerin %15'ini kapsar. Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebepleri birçok çalışma ile araştırılmış olsa da etiyolojide %50'den fazlasının bilinmediği açıklanmıştır. FOXP3 geni T regülatör hücrelerinde eksprese edilerek immün regülasyonda rol oynamaktadır. İmmün sistem ilişkili gebelik komplikasyonları ile FOXP3 geni kaynaklı T regülatör hücrelerin disfonksiyonun rolü olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı tekrarlayan gebelik kaybı olgularında immün disregülasyonda etkisi olan FOXP3 geni varyantlarının belirlenerek, gebelik kayıpları ile ilişkilerinin araştırılıp tanımlanmasıdır. Çalışmamızda Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik polikliniğine başvuran, takipli, 18 yaş üstü, tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan ve gebelik kayıplarına neden olabilecek herhangi bir neden gösterilemeyen kadınlarda FOXP3 geninde bulunan c.-22-902 A>G polimorfizmi incelenmiştir. Çalışmanın metodunda hedeflenen noktaya ait primer dizaynı, PCR yöntemi ile genin istenilen bölgesinin amplifikasyonu ve sonrasında DNA dizileme yöntemi teknolojisinden yararlanılarak bölgenin dizi analizi yapılmıştır. Dizileme işlemi bitiminde analiz edilebilecek kalitede olan tüm ürünler analiz edilmiş ve polimorfizmler tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda 208 tekrarlayan gebelik kaybı olgularında 66 GG genotipi saptanırken, 180 sağlıklı kontrol grubunda 38 GG genotipi saptanmıştır. İkili lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre tekrarlayan gebelik kaybı grubunda kontrol grubuna göre GG genotipe sahip olma sıklığı 2,08 kat daha fazla tespit edilerek GG genotipine rastlanma sıklığının tekrarlayan gebelik kayıplarında istatiksel olarak anlamlı bir şekilde fazla olduğu gösterildi (p = 0,017). Çalışmamızın sonunda elde edilen veriler ile açıklanamayan gebelik kayıplarının tanısı, takibi ve/veya tedavisinde kullanılabilecek klinik yönteme yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma ülkemizdeki ilk çalışma özelliğini taşımakla beraber daha geniş hasta ve kontrol grupları ile tekrarlandığı takdirde daha anlamlı sonuçlar elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Şükür Karaçorlu, B. Investigation of the role of FOXP3 gene variants that play a role in immune dysregulation in recurrent pregnancy loss cases. İstanbul University, Institute of Health Science, Molecular Medicine Department. Master's Thesis. İstanbul. 2024. Recurrent pregnancy loss is defined as the loss of two or more pregnancies before the 20th week of gestation anf consist of 15% of all pregnancies. No cause can be found in approximately half of recurrent pregnancy losses. The FOXP3 gene plays a role in immune regulation by being expressed in T regulator cells. It is thought that dysfunction of FOXP3 gene-derived T-regulatory cells may play a role in immune system-related pregnancy complications. Our aim in this study is to identify the FOXP3 gene variants in recurrent pregnancy loss cases and to define their relationship with pregnancy loss. In our study, the c.-22-902 A>G polymorphism in the FOXP3 gene was studied in women who applied to the Medical Genetics outpatient clinic of Haseki Training and Research Hospital, who were over 18 years of age, who had a history of recurrent pregnancy loss, and whom no reason could be shown to cause of pregnancy loss. For this purpose, informed consent and peripheral blood samples in an EDTA tube will be taken from the patients and the control group who agreed to participate in our thesis study. After DNA isolation, DNA is amplified by the PCR method with the suitable primer for the variant. Then DNA Sequence Analysis were be performed by sequencing the samples with the capillary electrophoresis system. At the findings of our study, 66 GG genotypes were detected in 208 recurrent pregnancy loss cases, while 38 GG genotypes were detedcted in 180 healthy control groups. According to the results of binary logistic regression analysis between recurrent pregnancy loss cases and healthy control group, the frequency of having GG genotype was determined to be 2.08 times higher in the recurrent pregnancy loss group according to the control group, and the frequency of GG genotype was statistically significantly higher in recurrent pregnancy losses was shown (p = 0.017). The results we found may be used in the diagnosis and/or treatment of recurrent pregnancy loss cases and thus may contribute to clinical management. To our best knowledge, although there are several international studies on the variants of this gene, our study is the first research has performed in our country to date. More studies with more cases will give us more data about this area.