Perinatal asfiksi hastalarında serum hipoksiyle indüklenebilir faktör-1 alfa düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum hypoxia-inducible factor-1 alpha level in perinatal asphyxia patients
- Tez No: 858755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU YÜCESOY BAĞDİKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: HIF-1 Alfa, Perinatal Asfiksi, TAS, TOS, Yenidoğan, HIF-1 Alpha, Perinatal Asphyxia, TAS, TOS, Newborn
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavi edilirken perinatal asfiksi tanısı alan hastaların, yatış anında alınan rutin kanlarından elde edilen serum kullanılarak HIF-1 Alfa ve Total Antioksidan stres (TAS)-Total Oksidan Stres (TOS) parametreleri, asfiksi tanısı olmayan solunum sıkıntısı ile yatıp ventilatör ihtiyacı ve sepsisi bulunmayan kontrol gurubu olgularının değerleri ile karşılaştırılmış ve perinatal asfiksili yenidoğan hastalarda HIF-1 Alfa ve oksidatif stres arasındaki ilişki incelenmmiş asfiksinin HIF-1 Alfa konsantrasyonları üzerindeki etkisi değerlendirmiş ve aynı zamanda bu parametrenin kullanımının klinik açıdan faydası olup olmayacağı araştırılmıştır. Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören perinatal asfiksi tanısı alan 38 hasta ve asfiksi tanısı olmayan solunum sıkıntısı ile yatıp ventilatör ihtiyacı ve sepsisi bulunmayan 38 yenidoğan hasta olmak üzere toplam 76 hasta alınmıştır. Hastalardan yatış anında alınan rutin kanlarından elde edilen serum kullanılarak HIF-1 Alfa ve Total Antioksidan stres (TAS)-Total Oksidan Stres (TOS) parametreleri bakılmıştır. Serum HIF-1 Alfa ve TAS-TOS düzeylerini araştırmak üzere 2 cc kan biyokimya tüpüne alınıp santrifüj edilerek -80 derece saklanıp HIF-1 Alfa ve TAS-TOS kitiyle çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; HIF-1Alfa (ng/ml), hasta gurubu değerlerinin kontrol gurubu değerlerinden daha yüksek olduğu, guruplar arası farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Hasta ve kontrol gurubu olguların ölçülen TAS (U/ml) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Kontrol gurubu ölçülen TAS (U/ml) değerleri hasta gurubu ölçülen TAS (U/ml) değerlerine göre daha yüksek olduğu saptandı. Çalışmada hasta ve kontrol gurubu ölçülen TOS (U/ml) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu belirlenmiştir. Hasta gurubu ölçülen TOS (U/ml) değerleri kontrol gurubu ölçülen TOS (U/ml) değerlerine göre daha yüksektir. Çalışmaya katılım sağlayan, hasta gurubu olguların ölçülen HIF-1Alfa (ng/ml), TAS (U/ml) ve TOS (U/ml) değerleri arasında ve kontrol gurubu olguların HIF-1Alfa (ng/ml), TAS (U/ml) ve TOS (U/ml) ölçülen değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, HIF-1 Alpha and Total Antioxidant stress (TAS)-Total Oxidant Stress (TOS) parameters, respiratory distress without asphyxia were used by using serum obtained from the routine blood taken at the time of hospitalization of patients diagnosed with perinatal asphyxia while being followed and treated in the neonatal intensive care unit. The results of the study were compared with the values of the control group patients who were hospitalized with ventilator and did not have sepsis, and the relationship between HIF-1 Alpha and oxidative stress in newborns with perinatal asphyxia was examined, the effect of asphyxia on HIF-1 Alpha concentrations was evaluated, and it was also investigated whether the use of this parameter would be clinically beneficial. A total of 76 patients, 38 of whom were diagnosed with perinatal asphyxia who were treated in the Pediatric Neonatal Intensive Care Unit of the Harran University Medical Faculty Hospital, and 38 patients who were hospitalized with respiratory distress without a diagnosis of asphyxia and did not need a ventilator and did not have sepsis, were included in the study. HIF-1 Alpha and Total Antioxidant stress (TAS)-Total Oxidant Stress (TOS) parameters were measured by using serum obtained from the routine blood taken from the patients at the time of hospitalization. In order to investigate serum HIF-1 Alpha and TAS-TOS levels, 2 cc of blood was taken into a biochemistry tube, centrifuged, stored at -80 degrees, and studied with the HIF-1 Alpha and TAS-TOS kit. According to the findings obtained from the study; It was determined that HIF-1ALFA (ng/ml) patient group values were higher than the control group values, and the difference between the groups was statistically significant. A statistically significant difference was found between the measured TAS (U/ml) values of the patients and the control group. It was determined that the measured TAS (U/ml) values in the control group were higher than the measured TAS (U/ml) values in the patient group. In the study, it was determined that there was a statistically significant difference between the measured TOS (U/ml) values of the patient and control group. The measured TOS (U/ml) values in the patient group are higher than the measured TOS (U/ml) values in the control group. The measured HIF-1ALFA (ng/ml), TAS (U/ml) and TOS (U/ml) values of the patients participating in the study and HIF-1ALFA (ng/ml), TAS (U/ml) values of the control group patients ) and TOS (U/ml) measured values were not statistically significant.