Çocukluk çağı lenfomalarında kan gruplarının önemi
Importance of blood groups in childhood lymphomas
- Tez No: 858754
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin Lenfoma, Non Hodgkin Lenfoma, ABO kan grupları, Hodgkin Lymphoma, Non Hodgkin Lymphoma, ABO blood groups
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Çocukluk çağı lenfomaları çocukluk çağı kanserleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Yapılan birçok çalışmada ABO kan grupları kanser ve diğer birçok hastalıkla ilişkili bulunmuştur. Amacımız çocukluk çağı lenfomalarında hastaların ABO kan grupları dağılımının, malign hastalığı olmayan çocuklardan farklı olup olmadığını saptamak; hastanın ABO kan grubunun tümörün histopatolojik tipi, evresi, risk grubu, prognozu ve sağ kalımı üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu değerlendirmektir. Yöntem: Hastanemizde takip edilen ve kan grubu bilinen 126 Hodgkin lenfomalı (HL) hasta ve 117 Non Hodgkin lenfomalı (NHL) hasta ile 349 malign hastalığı olmayan çocuk hasta karşılaştırılmıştır. Bulgular: Kan gruplarının sıklığı değerlendirildiğinde 0 kan grubu kontrol grubunda %29,6, HL grubunda %44,4, NHL grubunda %32,5 olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda ve NHL grubunda A kan grubu en sık iken (%45,8 ve %40,2), HL grubunda 0 kan grubu daha sık olarak görülmüştür (p=0.027). Hastaların kan grupları ile tümörün histopatolojik tipi, tümör belirteçleri, evresi ve risk grubu arasında bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Tedavi yanıtlarına bakıldığında HL'li hastalarda 0 kan grubunda hastaların %97,9'u, A kan grubunda hastaların %78,9'u, B kan grubunda hastaların %82,4'ü tam yanıt, AB kan grubunda ise hastaların %87,5'i tam yanıt vermiştir. Tedavi sonu yanıt ile ABO arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0.02). 0 kan grubunda tedavi sonu yanıt oranı en yüksek iken A kan grubunda en düşüktür. Hodgkin lenfomalı hastalarda 0 kan grubunda hastalıksız yaşam oranı %81,8 iken diğer kan gruplarında (A, B, AB) hastalıksız yaşam oranı%72,5'tur. Özellikle A kan grubunda hastalıksız yaşam oranı %68,2 olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.027). Çocukluk çağı NHL hastalarında ABO kan grupları ile tedavi yanıtları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0.05). HL'li hastalarda 0 kan grubunda 5 yıllık hastalıksız sağkalım hızı %82, genel sağkalım hızı %98 saptanmış ve diğer gruplardan daha yüksek bulunmuş, A ve AB kan gruplarında hastalıksız sağkalım hızının (%68, %57) ve genel sağkalım hızının (%88, %67) daha düşük olduğu görülmüştür. NHL'li hastalarda fark görülmemiştir. Sonuç: Hodgkin lenfomalı hastalarda 0 kan grubu daha sık olup tedaviye yanıt oranları diğer kan gruplarından daha iyidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Childhood lymphomas have an important place among childhood cancers. In many studies, ABO blood groups have been found to be associated with cancer and many other diseases. Our aim was to determine whether the distribution of ABO blood groups of patients with childhood lymphomas is different from that of children without malignant disease and to evaluate how the ABO blood group of the patient affects the histopathological type, stage, risk group, prognosis and survival of patients. Method: 126 patients with Hodgkin's lymphoma (HL) and 117 patients with non-Hodgkin's lymphoma (NHL) with known blood group and 349 pediatric patients without malignant disease were compared. Results: When the frequency of blood groups was evaluated, blood group 0 was found to be 29.6% in the control group, 44.4% in the HL group and 32.5% in the NHL group. Blood group A was the most common in the control group and NHL group (45.8% and 40.2%), whereas blood group 0 was more common in the HL group (p=0.027). No correlation was found between the blood groups of the patients and histopathological type of the tumour, tumour markers, stage and risk group (p>0.05). When the treatment responses were analysed, 97.9% of the patients with HL in blood group 0, 78.9% of the patients in blood group A, 82.4% of the patients in blood group B and 87.5% of the patients in blood group AB gave complete response. There was a significant correlation between end of treatment response and ABO blood groups (p=0.02). In the 0 blood group, the end-of-treatment response rate was the highest, while it was the lowest in the A blood group. In patients with Hodgkin's lymphoma, disease-free survival rate was 81.8% in blood group 0 and 72.5% in other blood groups (A, B, AB). Especially in blood group A, the disease-free survival rate was 68.2% and this difference was found to be statistically significant (p=0.027). There was no significant relationship between ABO blood groups and treatment responses in childhood NHL patients (p>0.05). In patients with HL, the 5-year disease-free survival rate was 82% and the overall survival rate was 98% in the 0 blood group, which were higher than the other groups, while the disease-free survival rate (68%, 57%) and overall survival rate (88%, 67%) were lower in the A and AB blood groups. No difference was observed in patients with NHL. Conclusion: Blood group 0 is more common in patients with Hodgkin's lymphoma and response rates to treatment are better than other blood groups.