İskemik inmeli hastalarda konvansiyonel rehabilitasyon yöntemleriyle kombine edilmiş serebellar intermittant teta burst stimülasyonun denge, yürüme ve hastalık anksiyetesi üzerine etkisi
The effects of cerebellar intermittant theta burst stimulation on balance, gai̇t and disease anxiety in patients with ischemic stroke combined with conventional rehabilitation methods
- Tez No: 858762
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ACAR SİVAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Transkraniyal Manyetik Stimülasyon, Denge, Yürüme, Stroke, Transcranial Magnetic Stimulation, Balance, Gait
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmamız iskemik inme tarihi üzerinden en az 3 ay geçmiş, rezidüel denge ve yürüme bozukluğu olan hastalarda konvansiyonel rehabilitasyon yöntemleriyle kombine edilmiş serebellar intermittant teta burst stimülasyonun (CRB-iTBS) hastaların denge, yürüme ve hastalık anksiyetesi üzerine etkisinin klinik ölçüm parametreleri ile araştırılması amacıyla tasarlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Şubat 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde inme tanısıyla yatmakta olan, araştırmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun 30 hasta dahil edildi. Hastalar aktif ve sham olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her iki gruptaki hastalara da 30 seans aktif veya sham CRB-iTBS uyguladı. Ayrıca tüm hastalara transkranial manyeti stimulasyon (TMS) ile birlikte hangi grupta olduğundan bağımsız, fizyoterapist tarafından eklem hareket açıklığı, germe, güçlendirme, nörofizyolojik egzersizler, denge-koordinasyon, aktif-asistif mobilizasyon ve günlük yaşam aktivitelerine yönelik egzersizler uygulandı. CRB-iTBS 3 hafta boyunca haftada 5 gün, 5 dk ara ile günde 2 kez olmak üzere toplam 30 seans, serebral lezyonun karşı yarımındaki serebellum hedef alınarak uygulandı. Stimülasyon 50 Hz frekansında 3 burst atım olarak, 10 saniyede bir tekrar eden 2 saniyelik uyarımlarla toplam 190 saniye süreyle 600 atım şeklinde yapıldı. Her CRB-iTBS uygulaması günlük rehabilitasyon programından önce, 5 dakika arayla 2 seans olarak yapıldığı için günde toplam 1200 atım uygulandı. Sham CRB-iTBS grubunda bulunan hastalara ise aktif koille aynı görünüme sahip taklit koil ile aynı protokol uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitimi ve tedavi bitiminden 3 hafta sonra olmak üzere toplam 3 kez klinik değerlendirmeye tabi tutuldu. Bulgular: Konvansiyonel rehabilitasyon yöntemleriyle kombine edilmiş 30 seans CRB-iTBS sonrası yapılan değerlendirmelerde her iki grupta Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği (DEÖ-I), Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (Bİ), İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır (p.05). Sonuç: Bu çalışma iskemik inmeli hastalarda konvansiyonel rehabilitasyon yöntemleriyle kombine edilmiş CRB-iTBS'in denge ve yürüme fonksiyonlarını iyileştirdiğini, hastaların anksiyete düzeylerini azalttığını göstermiştir. Bu sonuç inme sonrası rezidüel denge ve yürüme bozukluğu olan, TMS açısından kontrendikasyonu olmayan hastalarda konvansiyonel rehabilitasyona ek olarak CRB-iTBS'in de tedavi planında yer alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study was designed to investigate the effect of cerebellar intermittant theta burst stimulation combined with conventional rehabilitation methods on balance, gait and disease anxiety in patients at least 3 months after the date of ischemic stroke with residual balance and gait disturbance, with clinical measurement parameters. Materials and Methods: Thirty patients who were registered at Ankara Bilkent City Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Hospital between February 2022 and April 2023 and who met the criteria were included in the study. The patients were divided into 2 groups as active and sham. 30 sessions of active or sham CRB-iTBS were applied to the both groups. In addition, regardless of which group, include range of motion, stretching, therapy, neurophysiological exercises, balance-coordination, active-assistive mobilization and exercises for daily living activities have done by the physiotherapist. CRB-iTBS is trained by targeting the cerebellum in the opposite half of the cerebral lesions for a total of 30 sessions, 2 times a day with 5 minutes intervals, for 3 weeks. Stimulations were made as 3 burst pulses at a frequency of 50 Hz, with a 10-second repetitive 2-second stimulation, for a total of 190 seconds, as 600 pulses. Before each CRB-iTBS application was administered daily, the one registered as 2 sessions 5 minutes apart had a total of 1200 pulses per day. Those in the sham CRB-iTBS groups, on the other hand, learn the same protocol with the sham coil, which has the same appearance as the active coil. The patients were subjected to clinical evaluation for a total of 3 times, before the treatment, at the end of the treatment and 3 weeks after the end of the treatment. Results: In the evaluations performed after 30 sessions of CRB-iTBS combined with conventional rehabilitation methods, permanent improvement is achieved in the Functional Ambulation Classification (FAC), Berg Balance Scale (BBS), Falls Efficacy Scale Intertanional (FES-I), The Barthel ADL Index (BI), Stroke Specific Quality of Life Scale (SS-QOL), and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) scores in both groups (p.05). Conclusion: This study showed that CRB-iTBS combined with conventional rehabilitation methods in patients with ischemic stroke improved balance and walking functions and decreased the anxiety levels of patients. This result suggests that CRB-iTBS may be included in the treatment plan in addition to conventional rehabilitation in patients with post-stroke residual balance and gait disorders and no contraindications for TMS.