İnfertilite tedavisi alan hastalarda kandaki östradiol seviyesinin vajinal pH, flora ve kandida enfeksiyonları üzerindeki etkilerinindeğerlendirilmesi
Evaluation of the effects of blood estradiol level on vaginal pH,flora and candida infections in patients receiving infertility treatment
- Tez No: 858761
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SOLMAZ HASDEMİR, PROF. DR. KENAN DEĞERLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, kandida, östradiol, vajinal flora, vajinit, Infertility, candida, estradiol, vaginal flora, vaginitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
İnfertilite tedavisi alan hastalarda kandaki östradiol seviyesinin vajinal pH, flora ve kandida enfeksiyonları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi Amaç: Östradiol düzeylerinin vajinal pH,flora ve kandidal enfeksiyonlara yatkınlık üzerine olası etkilerini değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 20-49 yaş aralığında 60 infertilite olgusundan alınan klinik verilerin ve biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Tüm olgularda menstrüel siklusun 2. günü kan serum östradiol ölçümleri yapıldı, vajinal pH ölçüldü ve mikolojik kültür alındı. Aynı işlemler serum estradiol seviyesinin maksimum düzeye çıkması beklenen ovulasyon indüksiyonu sonrasında da tekrarlandı. Aynı hastalardan bu iki farklı zaman diliminde alınan örnekler karşılaştırılarak östradiol yükselmesinin vajinal pH ve kandidal üreme üzerine etkisi olup olmadığı karşılaştırıldı. Bulgular SPSS Statistics 22.0 programından faydalanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda tedavi öncesi alınan östradiol ve vajinal pH değerleri ile karşılaştırıldığında, tedavi sonrası alınan östradiol ve vajinal pH değerlerinde anlamlı bir artış vardı. Fakat östradiolün vajinal pH, vulvovajinal semptom ve kültürde üreme üzerinde etkisine baktığımızda anlamlı bir fark izleyemedik. Vajinal pH değerleri ile karşılaştırdığımızda, vajinal pH'ın vulvovajinal semptom ve kültürde üreme üzerinde anlamlı bir etkisini göremedik. Fakat tedavi öncesi aldığımız kültürde üremeler ile hastaların vulvovajinal semptomları arasında anlamlı bir ilişki saptadık. Aynı anlamlı sonucu infertilite tedavisi sonrası aldığımız kültürde üremeler ile hastaların vulvovajinal semptomları arasında saptayamadık. Tartışma: Çalışmamızın bulgularına dayanarak, infertilite tedavisi sırasında serum östradiol düzeyinde meydana gelen ciddi artışın vajinal pH'ı değiştirirek vajinal kandidal enfeksiyonlara yatkınlık yaratabileceği ile ilgili endişeye yer olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the effects of blood estradiol level on vaginal pH, flora and candida infections in patients receiving infertility treatment Purpose: To evaluate the possible effects of estradiol levels on vaginal pH,flora and susceptibility to candidal infections. Materials and Methods: In this study, clinical data and biochemical parameters obtained from 60 infertility cases between the ages of 20-49 were evaluated. In all cases, blood serum estradiol measurements were made on the 2nd day of the menstrual cycle, vaginal pH was measured and mycological culture was taken. The same procedures were repeated after ovulation induction, when the serum estradiol level was expected to reach its maximum level. By comparing samples taken from the same patients in two different slices, it was compared whether the increase in estradiol had an effect on vaginal pH and candidal growth. The findings were compared using SPSS Statistics 22.0 program. Results: In our study, compared to the estradiol and vaginal pH values taken before the treatment, there was a significant increase in the estradiol and vaginal pH values taken after the treatment. However, when we looked at the effect of estradiol on vaginal pH, vulvovaginal symptoms and culture reproduction, we could not observe a significant difference. When we compared it with vaginal pH values, we could not see a significant effect of vaginal pH on vulvovaginal symptoms and growth in culture. However, we found a significant relationship between the cultures we took before treatment and the vulvovaginal symptoms of the patients.We could not detect the same significant result between the cultures obtained after infertility treatment and the vulvovaginal symptoms of the patients. Discussion: Based on the findings of our study, we concluded that there is no cause for concern that the serious increase in serum estradiol level during infertility treatment may create a predisposition to vaginal candidal infections by changing vaginal pH.