Televizyon programlarında popüler kültür medya ürünlerinin temsili; 'Çok Güzel Hareketler Bunlar 2' örneği
Representation of popular culture media products in television programs; example of; 'Çok Güzel Hareketler Bunlar 2'
- Tez No: 858768
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Televizyon, Medya Ürünü, Skeç, Çok Güzel Hareketler Bunlar 2, Popular Culture, Television, Media Product, Sketch, Çok Güzel Hareketler Bunlar 2
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yaşamın olağan akışı içerisinde bireylerin birbirlerini anlamasını kolaylaştıran iletişim olgusu aynı zamanda var olduğu toplumların kültürel izlerini taşımakta ve aktarmaktadır. Düşünce biçiminden sergilenen davranışlara kadar insanların iletişim biçimlerini şekillendiren kültür, içinde bulunduğu döneme göre kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Günümüzde ise kitle iletişim araçları kültürün hem topluma iletimini sağlamakta hem de yeniden üretilmesine imkân tanımaktadır. Kitle iletişim araçları arasında kullanıma girdiği ilk günden beri etkisini kaybetmeyen televizyonun, modern dünyanın kültürel imgelerinin aktarımını sağlamada önemli bir etkisi bulunmaktadır. Günümüzün önemli bilgi kaynaklarının başında gelen televizyon vasıtasıyla popüler kültür günlük hayatın akışında yer alarak olayları, bireyleri ve toplumsal şartların oluşumunu etkileyerek biçimlendirmektedir. Günlük yaşamın bir parçası olan popüler kültürün, televizyon kanallarının yayın akışını oluşturan programların, dizilerinin, reklamların, yarışmaların içerisinde yer aldığı ve zamanla içeriklerin, karakterlerin izleyicide karşılık bularak birer popüler kültür ürünü haline geldiği görülmektedir. Buradan hareketle ele alınan çalışmada örneklem olarak seçilen 'Çok Güzel Hareketler Bunlar 2' programında yer alan skeçlerde bu kültürün bir parçası haline gelmiş medya ürünlerinin başka bir medya içeriğinde nasıl işlendiği ve hangi yönden eleştirildiği incelenmiştir. Çalışmanın yöntemi olarak nitel içerik analizi seçilmiştir. Böylece popüler kültürün bir parçası olan medya ürünlerinin ele alındığı bu program içerisinde aktarılan karakter temsilleri, içerik, teknik, olay örgüsü ve izleyiciye sunumu bakımından getirilen eleştiriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The communication phenomenon, which facilitates the understanding of individuals in the ordinary course of life, also carries and transfers the cultural traces of the societies in which it exists. Culture, which shapes people's communication styles from the way of thinking to the behaviors exhibited, has a structure that renews itself according to the period it is in. Today, mass media both provide the transfer of culture to the society and ensure its reproduction. Television, which has not lost its influence since the first day it was used among the mass media, has an important effect on the transfer of the cultural images of the modern world. Popular culture takes place in the flow of daily life through television, which is one of the most important sources of information today, and shapes events by influencing the formation of individuals and social conditions. Popular culture, which is a part of daily life, is included in the programs, series, advertisements and competitions that make up the broadcast flow of television channels and over time, it is seen that the contents and characters have become a product of popular culture by finding a response in the audience. From this point of view, it has been examined how the media products that have become a part of this culture in the sketches in the program“Çok Güzel Hareketler Bunlar 2”, which were chosen as a sample, are processed in another media content and from which direction they are criticized. Qualitative content analysis was chosen as the method of the study. Thus, the criticisms brought in terms of character representations, content, technique, plot and presentation to the audience in this program in which media products are a part of popular culture are discussed.