Anonim şirket pay sahibinin hak ve yükümlülüklerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde tahkime elverişlilik
Arbitrability in the resolution of disputes arising from the rights and obligations of joint stock partnership shareholders
- Tez No: 858884
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF CEMRE HAZIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, Tahkim, Tahkime Elverişlilik, Joint Stock Company, Arbitration, Arbitrability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüz dünyasında uluslararası ticaretin hız kazanması beraberinde birçok uyuşmazlığın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle milletlerarası nitelikte uyuşmazlıkların artışı tarafları devlet mahkemeleri yerine alternatif çözüm yolu mekanizmalarını tercih etmeye sevk etmiştir. Ancak söz konusu bu durum şirketler hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde tahkime başvurulup başvurulamayacağı sorununu ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın amacı, anonim şirkete ilişkin uyuşmazlıklardan özellikle pay sahiplerinin hak ve yükümlülüklerinden doğan uyuşmazlıkların tahkime elverişliliği hususunun öğretide yer alan görüşler ve Yargıtay kararları çerçevesinde incelenmesidir. Tezimiz, iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda tahkim ve tahkime elverişlilik kavramlarından ne anlaşılacağı ve tahkime elverişliliğin belirlenmesinde gözetilen unsurlardan bahsedilmiş olup anonim şirket esas sözleşmesinde ve pay sahipleri sözleşmesinde düzenlenecek tahkim şartına ilişkin ayrıntılı bilgiler verilmiştir. İkinci kısımda anonim şirket pay sahiplerinin hak ve yükümlülüklerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların neler olduğu ve bahsi geçen uyuşmazlıkların tahkime elverişlilik durumu öğretide yer alan tartışmalar doğrultusunda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the acceleration of international trade has led to the emergence of many disputes. The increase in disputes, especially of an international nature, has led the parties to prefer alternative resolution mechanisms instead of state courts. However, this situation has raised the question of whether arbitration can be used to resolve disputes regarding company law. The aim of this study is to examine the arbitrability of disputes regarding joint stock companies, especially those arising from the rights and obligations of shareholders, within the framework of the opinions in the doctrine and the decisions of the Supreme Court. Our thesis consists of two main headings. In the first part, what is understood from the concepts of arbitration and arbitrability and the elements taken into consideration in determining arbitrability are mentioned and detailed information is given regarding the arbitration clause to be regulated in the articles of association of the joint stock company and the shareholders' agreement. In the second part, the disputes arising from the rights and obligations of joint stock company shareholders and the arbitrability of the said disputes are discussed in line with the discussions in the doctrine.