Okul müdürlerinin öğretimi denetleme davranışları ve sosyal becerileri ile öğretmenlerin motivasyonları arasındaki ilişki
The relationship between the school principals' behaviours of supervising education and social skills and the teachers' motivation
- Tez No: 858886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Müdürleri, Öğretimi Denetleme, Sosyal Beceri, İş Motivasyonu, School Principals, Instructional Supervision, Social Skills, Job Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada okul müdürlerinin öğretimi denetleme davranışları ve sosyal becerileri ile öğretmenlerin motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma ilişkisel tarama modeline göre yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul, Sinop, Antalya, Hatay, Elazığ, Erzurum, Muğla, Konya, Ankara, Mardin, Şanlıurfa illerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve lise kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evren içinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle rastgele seçilen toplam 953 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışma sonucunda öğretmenlerin okul müdürlerinin öğretimi denetleme davranışı alt boyutlarından olan öğretmeni ve öğretimi geliştirmeye yönelik davranışları ve sınıf ziyaretlerinin ardından dönüt vermeye yönelik davranışlarına ilişkin algılarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra okul idarecilerinin öğretmeni ve öğretimi geliştirmeye yönelik öğretmen algılarının sınıflara yapılan ziyaretler ve dönüt verme alt boyutundan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmada okul türü, öğretmenlerin cinsiyeti, yaşı, mesleki kıdemi, branşı, medeni durumuna göre okul müdürlerinin öğretimi denetleme davranışlarının farklılaştığı görülmüştür. Öğretmenlerin okul müdürlerinin sosyal becerilerine yönelik algılarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Okul türü, öğretmenlerin cinsiyeti, yaşı, mesleki kıdemi, branşı, medeni durumuna göre okul müdürlerinin sosyal becerilerine yönelik algıların farklılaştığı görülmüştür. Öğretmenlerin içsel ve dışşsal motivasyon düzeyleri karşılaştırıldığında içsel motivasyon düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüş olup okul türü, öğretmenlerin cinsiyeti, yaşı, mesleki kıdemi, branşı, medeni durumuna göre içsel ve dışsal motivasyonun farklılaştığı görülmüştür. Çalışma sonucunda öğretmenlerin okul müdürlerinin öğretimi denetleme davranışlarına ve sosyal becerilerine yönelik algıları ile motivasyonları arasında pozitif yönlü bağlantı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the reletionship between school principals' teaching supervisory behaviors and their social skills and teachers' motivation. This study was carried out according to the relational screening model. The universe of the research consists of teachers working in official primary, secondary and high schools affiliated to the Ministry of National Education in the provinces of Istanbul, Sinop, Antalya, Hatay, Elazig, Erzurum, Muğla, Konya, Ankara, Mardin, and Şanlıurfa in the 2021-2022 academic year. The sampling of the research consists of 953 teachers in total chosen randomly from the universe with the convenience sampling model. As a result of the study, it was seen that teachers' perceptions of school principals' behaviors towards teaching and teacher development and their behaviors to improve teachers and education and giving feedback after classroom visits, which are the sub-dimensions of supervision of teaching, were at a moderate level. In addition, it was determined that teachers' perceptions of school administrators' teacher and education development were higher than the sub-dimension of classroom visits and giving feedback. In the study, it was observed that the school principals' behaviors of supervising the teaching differ according to the type of school, the gender, age, professional seniority, branch, and marital status of the teachers. It was observed that teachers' perceptions of school principals' social skills were moderate. It has been observed that perceptions of school principals' social skills differ according to school type, teachers' gender, age, professional seniority, branch, and marital status. When the intrinsic and ectrinsic motivations of the teachers are compared, it was observed that the intrinsic motivation level of the teachers was higher than the extrinsic motivation level, and it was observed that the intrinsic and extrinsic motivation differed according to the type of school, gender, age, professional seniority, branch, and marital status of the teachers. As a result of the research, a positive relationship was found between teachers' perceptions of school principals' supervisory behaviors and social skills, and their motivation.