Cumhuriyet taşrasında bir aydın profili: Hulusi Yetkin
A profile of aydin in the countryside of the Republic: Hulusi Yetkin
  1. Tez No: 858961
  2. Yazar: YAKUP AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, Gaziantep, Hulusi Yetkin, Gaziantep Kültür Derneği, Gaziantep Kültür Dergisi, Aydın, Gaziantep, Hulusi Yetkin, Gaziantep Cultural Association, Gaziantep Culture Magazine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Toplumların kültürel değişimlerinde, politik ve sosyal yönelimlerinde ve ilerlemelerinde aydınlar daima öncü bir rol oynamışlardır. Geçmişten günümüze aydınlar yalnız halkı bilgilendiren birer mütefekkir olmakla kalmamış kimi zaman ise halkın ve devletin problemlerine çözüm bulmak için çaba göstermişlerdir. Tanzimat'tan önce Osmanlı aydını doğulu kaideler üzerinde şekillenen bir vasfa sahipken, Tanzimat ile beraber Batılılaşan Osmanlı kurumları içerisinde, aynı dönüşüme eklemlenerek modern Osmanlı aydını da dönüşümün ilk merhalesi gerçekleştirmiştir. Akabinde yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin oluşumu ile beraber XX. yüzyılı anlamlandırmaya çalışan Osmanlı aydınının da modern bir yapıya dönüşümü tamamlanmıştır. Bu tez çalışması, Cumhuriyet taşrasının bir aydını olan Hulusi Yetkin'in yaşamını ve faaliyetlerini konu edinmektedir. Daha önce hiçbir araştırmaya konu olmamış Hulusi Yetkin'in çalışmaları incelenerek taşradaki aydın profilini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda Aydının Türk toplumundaki kökenlerine inerek; öncelikle Osmanlı İmparatorluğu'nda aydının ortaya çıkışı ve konumu irdelenmiş ve ardından Cumhuriyet dönemini aydının özellikleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Intellectuals have always played a leading role in the cultural changes, political ideologies and societal progress. From past to present they have not only been thinkers who educated the public but have also tried to find solutions to the problems of the people and the whole country itself. Before Tanzimat the Ottoman intellectuals had qualifications based on Eastern principles. While modern Ottoman intellectuals took the first stage of transformation by joining the same alteration within Westernizet Ottoman institutions with Tanzimat. Subsequently, the formation of the new Republic of Turkey took place in the 20th century. The transformation of the Ottoman intellectuals who analyzed events of the century has been completed into a modern structure. This thesis is about the life and pursiit of knowledge of Hulusi Yetkin, an intellectual of the republican province. The aim is to reveal the profile of intellectuals in the provinces by examining the Works of Hulusi Yetkin who has not been the subject of any research before. In this context i was delving deeply into Aydın's roots in Turkish socienty. The emergence and position of the intellectuals in the Ottoman Empire was examined first of all, the characteristics of the intellectuals in the Republican period were discussed then.