Mu'tezile'de kabir hayatı inancı
Belief in the issue of torment in the grave according to the Mu'tazila
  1. Tez No: 858967
  2. Yazar: HABİBE BAKKI ZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, Mu'tezile, Kabir, Azap, Nimet, Word, Mu'tazila, Grave, Torment, Blessing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kabir hayatı, azabı ve nimetinin varlığı Ehl-i sünnet'in daha çok naklî delillere dayanarak kabul ettiği bir konudur. Buna karşın Mu'tezile'nin kabir hayatı konusundan ne tür bir kabule sahip olduğu tartışmalıdır. İlk dönem Eş'ari kaynakları başta olmak üzere Ehl-i sünnet literatüründe Mu'tezile'nin kabir hayatını inkar ettiği görüşü yaygındır. Ancak Mutezile'nin özellikle son dönem temsilcilerinin eserleri incelendiğinde bu konuda farklı bilgilere ulaşmak mümkündür. Bu çalışmanın amacı, Mu'tezile'nin kabir hayatını inkar ettiğine dair kanaatlerin doğru olup olmadığını bizzat kendilerine ait olan sahih ve doğru kaynaklara dayanarak tesbit etmek ve konuyu bunlar üzerinden incelemektir. Araştırmada elde edilen bilgilere göre Mu'tezile'nin son dönem temsilcilerinden Kâdî Abdülcebbâr, İbnü'l-Melâhimî ve Zemahşerî kabir azabının varlığını kabul etmişlerdir. Onlar akli ve nakli delillere dayalı olarak kabirde nimet veya azabın olduğunu savunmuşlardır. Onların bu hususta Ehl-i sünnetten farkı ise daha çok kabir azabının vakti ve süresi hususundadır. Ehl-i sünnet kaynaklarında Mu'tezile'nin kabir azabını reddettiği yönündeki bilgilerin, daha çok Mu'tezilenin ilk temsilcileri için geçerli olduğu düşünülebilir. Ayrıca bunun farklı muhtemel nedenleri tezimizde irdelenmiştir. Çalışmada söz konusu hususlar Sünni ve Mu'tezilî kaynakların taranması ve tahlili yöntemiyle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The existence of life, torment and blessing in the grave is a subject accepted by the Ahl as-Sunnah, based mostly on narrational evidence. On the other hand, it is controversial what kind of acceptance the Mu'tazila have regarding life in the grave. In the Ahl al-Sunnah literature, especially in the early Ash'ari sources, the view that Mu'tazila denies life in the grave is widespread. However, when the works of Mutezile's representatives, especially in the last period, are examined, it is possible to obtain different information on this subject. The aim of this study is to determine whether the opinions that Mu'tazila denies life in the grave are true, based on their own authentic and accurate sources, and to examine the issue through them. According to the information obtained in the research, Qâdi Abdülcebâr, İbnü'lMelâhimî and Zemahseri, among the late representatives of Mu'tazila, accepted the existence of torment in the grave. They argued that there is blessing or torment in the grave, based on rational and narrative evidence. Their difference from the Ahl asSunnah in this regard is mostly in the time and duration of the torment in the grave. It can be thought that the information in Ahl as-Sunnah sources that Mu'tazila rejects punishment in the grave is more valid for the first representatives of Mu'tazila. Additionally, different possible reasons for this are examined in our thesis. In the study, the issues in question were investigated by scanning and analyzing Sunni and Mu'tazili sources.