Şâfiî mezhebinde helâl gıda kriterleri
Halal food criteria in the Shafi'i school
  1. Tez No: 858971
  2. Yazar: EYYÜP YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Şâfiî Mezhebi, Gıda, Helâl, Haram, Islamic Law, Shafi'i school, Food, Halal, Haram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
“Şâfiî Mezhebinde Helâl Gıda Kriterleri”başlıklı bu çalışmada, yiyecek ve içeceklerin helâlliği ve haramlığı konusu, Şâfiî mezhebi merkeze alınarak sunulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgularla güncel tartışmalara katkı sağlamak hedeflenmiştir. Tezimizde Şâfiî mezhebinin temel kaynakları kullanılarak gıda ile ilgili görüşleri tespit edilmiştir. Diğer mezheplerin görüşlerine ise gerekli yerlerde başvurulmuştur. Tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, araştırmanın konusu, araştırmanın önemi, araştırmanın yöntem ve kaynakları, konu ile ilgili yapılmış diğer çalışmalar, İmam Şâfiî ve Şâfiî mezhebi hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde, taâm, helâl, haram, tayyib, habîs, rics, istihâle kavramları tahlil edildi. Akabinde, Şâfiî mezhebinin gıda konusunda sıklıkla kullandığı temel kriterler örnekleri ile beraber sunuldu. İkinci bölümde, Şâfiî mezhebine göre helâl ve haram olan hayvansal gıdalar değerlendirildi. Şâfiî mezhebinin bu gıdalara haram ve helâl hükmü verirken kullandığı deliller sunuldu. Akabinde bitkisel kökenli gıdalar ve bitkilerden üretilen içeceklerin hükmü değerlendirildi. Sonuç bölümü ve kaynaklarla çalışma tamamlandı.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Halal Food Criteria in the Shafi'i School”, the issue of halal and haram of food and beverages is presented by focusing on the Shafi'i school. It is aimed to contribute to current debates with the findings obtained in the research. In this thesis, the main sources of the Shafi'i school were used to determine its views on food. The views of other schools are referred to where necessary. Our thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, the subject of the research, the importance of the research, the methods and sources of the research, other studies on the subject, information about Imam Shafi'i and the Shafi'i school were given. In the first chapter, the concepts of taām, halāl, harām, tayyib, malīs, rics, and istihāla were analyzed. Subsequently, the basic criteria frequently used by the Shafi'i school on food were presented with examples. In the second part, animal foods that are halal and haram according to the Shafi'ī school were evaluated. The evidence used by the Shafi'i school in ruling these foods halal and haram was presented. Subsequently, the rulings on plant-based foods and beverages produced from plants were discussed. The study is completed with a conclusion and references.