İki farklı simülasyon programı kullanılarak optimum güneş paneli eğim açısının belirlenmesi: Azerbaycan örneği
Determination of optimum solar panel tilt angle using two different simulation programs: The case of Azerbaijan
- Tez No: 859086
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, Güneş pilleri, PV paneller, optimum eğim açısı, Renewable energy sources, Solar cells, PV panels, optimum tilt angle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüzde giderek artan insan nüfusu ve sanayi toplumunun yarattığı enerji ihtiyacını karşılamak ve enerjide dışa bağlamlılığını azaltmak için, yeni teknolojiler geliştirerek yenilenebilir enerji kaynakların kullanımı giderek artmaktadır. Yenilenebilir kaynaklardan en yaygın kullanılmakta olan güneş enerjisi uygun maliyeti ve kolay kurulumu olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Güneş enerjisinden optimum miktarda elektrik elde edilebilmesi için PV panellerin güneşe optimum bir açıda yerleştirilmesi oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca gölgeden kaçma, uygun ve kaliteli ekipmanlar, toz ve kirlilikten kaçma gibi diğer etkenler de güneşten optimum şekilde enerji almayı etkilemektedir. Bu tez kapsamında, güneş enerjisi yatırımları açısından henüz yeni gelişmekte olan Azerbaycan 'da yenilenebilir enerjiye olan teşvikin arttırılması ve kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile, Azerbaycan'ın 14 farklı siyasi bölgesi için yıllık değişim süreçlerinde optimum panel eğim açısı ve farklı eğim açılarında PV paneller üzerine gelen radyasyon miktarları hesaplanmış, elde edilen ışınım miktarları elektrik enerjisine dönüştürülerek PV panellerin kurulumu için en uygun şehir belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the use of renewable energy sources is increasing gradually by developing new technologies in order to meet the energy needs created by the ever-increasing human population and industrial society and to reduce external dependence on energy. Solar energy, which is the most widely used of renewable resources, is more preferred due to its affordable cost and easy installation. In order to obtain the optimum amount of electricity from solar energy, it is very important to place the PV panels at an optimum angle to the sun. In addition, other factors such as shade avoidance, appropriate and quality equipment, dust and pollution avoidance also affect the optimum energy from the sun. Within the scope of this thesis, with the aim of increasing the incentive for renewable energy in Azerbaijan, which is still developing in terms of solar energy investments, the optimum panel tilt angle and the amount of radiation coming on PV panels at different tilt angles in annual change processes for 14 different political regions of Azerbaijan were calculated, and the most suitable city for the installation of PV panels was determined by converting the obtained radiation amounts into electrical energy.