Metruk mekânda fotoğrafı kullanarak mekân ve fotoğrafın salt bir sanat eserine dönüşmesi
Using photography to transform space and photography into a single work (object) of art in an abandoned space
- Tez No: 859091
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ ONUR EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Metruk Mekân, Fotoğraf, Sergi Alanları, Sanat, Space, Derelict Space, Photography, Exhibition Areas, Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Terk edilmiş bir mekân, fotoğraf aracılığıyla (medyum olarak), salt bir sanat nesnesine dönüştürülerek var olmaktadır. Metruk mekânın izlerinden yola çıkarak, Dünya'dan ve Türkiye'den çağdaş sanat dahilinde, alternatif sergileme örnekleri ve mekânları incelenmiştir. Bu bağlamda terkedilmiş mekânlarda fotoğrafı bir araç olarak kullanarak, mekân ve fotoğrafı bir bütün olarak salt bir sanat nesnesine dönüştürülmüş olan eserler araştırılmıştır. İçerideki mekâna, kavramsal olarak dışarıdan bakarak, sanatsal müdahaleyle iş bu mekânın anlamsal olarak, kültürel ve tarihsel mirasının korunması sağlanabilmektedir. Bu çalışmanın sonucunda, terkedilmiş mekâna özgü oluşan zihin haritaları oluşturularak yani mekânda daha önce yaşamış olan insanların ve diğer canlıların eski eşyalarını, fotoğraflarını, diğer anılarını ve izlerini fotoğraf aracılığıyla oluşturarak, sanatsal müdahalelerle birlikte; mekânla bağlantısı olan kişilerle birleştirilmesi ve bu yolla toplumun bilinçlenmesi amaçlanmaktadır. Sosyolojik bakış açısıyla fotoğrafı bir medyum olarak sosyokültürel izleklerde kullanarak, kültürel değerlerin dokusunun sürdürülmesi, geçmişinin daha kapsamlı kavranmasını ve geliştirilmesi sağlanabilmektedir. En önemlisi de toplumsal etkiyle sanatı ayakta tutabilir. Bu alanda çalışan en önemli sanatçılardan biri olan Fransız fotoğrafçı, sanatçı JR'ın izinden giderek, çağdaş sanatta alternatif sergi mekanlarının kendi başına sanat nesnesine dönüştürülmesi yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Through photography as a medium, an abandoned space can be transformed into a singular object of art. Proceeding from the traces of an abandoned space, examples of alternative exhibitions and spaces, including global and Turkish contemporary art, were examined in this thesis. In this context, using photography as a tool in abandoned spaces, space and photography were studied together as a whole transformed into a single art object. By looking conceptually at an internal space from an outside position, artistic intervention can protect a space semantically. The purpose of this study is to bring the mental maps formed independently of an abandoned space together with people who have a connection to the space. From a sociological point of view, by creating an impact, it supports the arts through raising social awareness. As a medium, photography uses sociocultural patterns to perpetuate and develop cultural values. Most importantly, photography can sustain art through social impact. Following French photographer JR, one of the most important artists working in this area, this thesis will interpret the transformation of alternative exhibition spaces in contemporary art as objects of art in their own right.