Bir vakıf üniversitesi örneği: İdari birimlerin dijitalleşme düzeylerinin incelenmesi
A case study in a foundation university: Investigation of administrative units' digitalization levels
  1. Tez No: 859090
  2. Yazar: NİLAY YILDIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKIN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversitelerin İdari Birimlerinde Dijital Dönüşüm, Vakıf Üniversitelerinin Dijital Olgunluk Düzeyleri, Yükseköğretim Kurumlarında Dijitalleşme, Digitalization in Higher Education Institutions, Digital Maturity Levels of Foundation Universities, Digital Transformation in Administrative Units of Universities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dijital dönüşüm, iş dünyasında olduğu gibi yükseköğretimde de kaliteli ve verimli üretimin önemli itici güçlerinden olmuştur. Organizasyonların uyum sağlayabileceğinden daha büyük bir hızla değişen dünya, rekabet edebilmek için yeni teknoloji yatırımlarını, iş modellerini ve süreçlerini gerektirdiğinden dijital dönüşüm, özellikle COVID-19'dan sonra, kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu çalışmayla, içinde bulunduğumuz bilgi çağında bir ihtiyaç haline gelen ve özellikle COVID-19 Pandemisi ile birlikte önemi daha fazla anlaşılan dijitalleşme sürecinin, yükseköğretim kurumlarının idari birimlerinde hangi düzeyde bulunduğunun incelenmesi amaçlanmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve doküman analizi yöntemi kullanılarak elde edilmiş olan veriler, tema analizinden geçirilmiştir. Yanı sıra, birimlerde kullanılmakta olan belgelerin incelenmesi suretiyle destekleyici veriler elde edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulguları dijital dönüşümün başarısı için etkili eğitim ve öğrenme sürecinin hayati bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Kullanıcıların yeni dijital araçları etkin bir şekilde kullanabilmesi ve işlevselliğini anlayabilmesi için eğitim ve öğrenme deneyimi bir ön şarttır. Kullanıcıların alışkanlıkları, dijital araçların tasarımını ve kullanılabilirliğini etkilemektedir. Kullanıcı ihtiyaçları ve alışkanlıkları göz önünde bulundurularak tasarlanan dijital araçlar, kullanıcı deneyimini ve etkililiği önemli ölçüde iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Digital transformation is one of the driving forces in higher education, as it is in the business world. Digital transformation has become inevitable, especially after COVID-19, as our world is changing faster than organizations can adapt, requiring new technology investments, business models and processes to compete. This study aims to examine the extent to which the digitalization process, which has become a necessity in the information age we are in and whose importance has become more understood especially with the COVID-19 Pandemic, is present in the administrative units of higher education institutions. First, an initial theme analysis was made with the data obtained through the semi-structured interviews. Additionally, it was aimed to obtain cross data by examining the documents used in the units by conducting a document analysis. The research also shows that training and learning is vital for the success of digital transformation. Training and learning experience is necessary for users to be able to use new digital tools effectively and understand their functionality. Users' habits influence the design and usability of digital tools. Digital tools designed with user needs and habits could significantly improve the user experience.