An application of ecological psychology theories on Kim Stanley Robinson's Mars Trilogy
- Tez No: 859403
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Ekoloji, Yaşam Alanı, Ekolojik Psikoloji, Uygunluklar, Çevreci-davranış Bilimi, Davranış Alanları, Psychological Ecology, Life Space, Ecological Psychology, Affordances, Eco-behavioral Science, Behavior Settings
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsan davranışı, dünyamızdaki büyük krizlerin çoğunun altında yatan çok önemli bir faktördür. Bu konular yeni teknolojiler ve sosyopolitik huzursuzluktan hastalıklara, sosyal ve ekonomik eşitsizliğe ve ekolojik sorunlara kadar uzanmaktadır. Deneyim ve kültüre derinden kök salması nedeniyle, davranış temel olarak çevreden etkilenir. Fiziksel ve sosyo-kültürel yönleriyle çevrenin ayrılmaz bir parçası olan insan, çevresinin tesiri altındadır. Ayrıca insan, içinde bulunduğu ortamı değiştirme yeteneğine sahip dinamik bir varlıktır. Sosyal varlıklar olarak çevre ile karşılıklı bireysel etkileşime sahip olmanın yanı sıra, eylemlerimiz sosyal ortamlarımızın dinamikleri tarafından şekillendirilir. Bu çalışma, ekolojik bakış açılarının insan davranışı üzerindeki etkisi, Kurt Lewin'in ekolojik psikolojisini, Roger Barker'ın çevreci-davranış bilimini ve James Gibson'ın olanaklılık teorisini detaylandırmayı amaçlamaktadır. İnsan ve çevre arasındaki karşılıklı etkileşim vurgulanır ve hem bireysel hem de kolektif düzeyde insanın çevre ile etkileşimine bütüncül bir yaklaşım elde edilir.
Özet (Çeviri)
Human behavior is a crucial factor underlying most of the major crises of our world. These issues range from new technologies, and sociopolitical unrest to diseases, social and economical inequality, and ecological problems. Due to being profoundly rooted in experience and culture, behavior is fundamentally influenced by the environment. Man as an inseparable part of the environment with his physical and socio-cultural aspects is affected by his surroundings. Moreover, humans are dynamic creatures who have the capability of changing their environment. In addition to having a mutual individual interaction with the environment, as social beings, our actions are shaped by the dynamics of behavior settings. By illuminating the influence of ecological perspectives on human behavior, this study aims to elaborate on Kurt Lewin's ecological psychology, Roger Barker's eco-behavioral science, and James Gibson's affordances. The reciprocal interaction between man and environment is highlighted and a holistic approach to human interaction with the environment at both individual and collective levels is applied on Kim Stanely Robinson's Mars Trilogy.