Metaverse'ün moda tasarımı alanında sektörel kullanımı
Sektoral usage of metaverse on fashion design
  1. Tez No: 859402
  2. Yazar: FEYZANUR KARARMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, moda tasarımı sektörü, markalar, Metaverse, fashion design industry, brands
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Metaverse, kelime olarak eskiye dayansa da kavram olarak hayatımızda yer edinmeye başlayalı çok olmamıştır. Özellikle 2021 yılından itibaren markalar tarafından kullanılmaya başlanmış, moda tasarımı sektörü de metaverse evreninde yer edinebilmek için çalışmalara başlamıştır. Uygulama ve malzeme kullanımı açısından hayal gücüne sınır getirmeye gerek kalmaması tasarımcılara alan tanımaktadır. Gucci, Balenciaga, Dolce and Gabbana gibi bir çok lüks giyim markası metaverse evrenine dahil olmuştur. Markaların birçoğu 2021-2022 yıllarında metaverse için bütçe ayırmaya, ekip kurmaya ve koleksiyon oluşturmaya başlamıştır. Özellikle Decentraland gibi 3D sanal gerçeklik alanlarında yer alan firmalar, çeşitli etkinlikler ve defileler düzenlemiştir. NYC Dijital Moda Haftası, Kripto Moda Haftası, Decentraland Metaverse Moda Haftası gibi birçok büyük etkinlik gerçekleştirilmiştir. Kiğılı, Beymen, Lc Waikiki, Defacto, Koton gibi Türk markaları da metaverse evreninde yerlerini almışlardır. Mağazalar açıp, koleksiyonlar üreten, etkinlikler ve defileler düzenleyen Türk markaları, metaverse üzerinde çeşitli ilklere de imza atmışlar ve sonraki yıllarda da çalışmalarına devam edeceklerini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Although the metaverse is old as a word, it has not been long since it started to take place in our lives as a concept. Especially since 2021, it has started to be used by brands, and the fashion design industry has started to work to gain a place in the metaverse universe. The fact that there is no need to limit imagination in terms of application and material use gives designers space. Many luxury clothing brands such as Gucci, Balenciaga, Dolce and Gabbana have joined the metaverse universe. Most of the brands have started to allocate budgets, establish teams and create collections for the metaverse in 2021-2022. Companies, especially in 3D virtual reality spaces such as Decentraland, have organized various events and fashion shows. Many big events such as NYC Digital Fashion Week, Crypto Fashion Week, Decentraland Metaverse Fashion Week were organized. Turkish brands such as Kiğılı, Beymen, Lc Waikiki, Defacto, Koton have also taken their place in the metaverse universe. Opening stores, producing collections, organizing events and fashion shows, Turkish brands have also achieved various firsts in the metaverse and stated that their work will continue in the coming years.