Grafik tasarım bağlamında hareketli grafik ve illüstrasyon ilişkisi
The relationship between motion graphics and illustration in the context of graphic design
- Tez No: 859435
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: illüstrasyon, Hareketli Grafik, Grafik Tasarım, Sinema, Animasyon, Illustration, Motion Graphics, Graphic Design, Cinema, Animation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanlığın tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan illüstrasyon ile günlük yaşamdan sanata, sinemadan video oyunlarına kadar geniş bir alanda söz sahibi olan hareketli grafik, girift bir ilişki içindedir. Çalışmamızda, birbirinden ayrı düşünülemeyen bu iki sanat dili, öncelikle ayrı ayrı daha sonra ise birlikte ele alınmıştır. Grafik tasarım bağlamında hareketli grafik ve illüstrasyon ilişkisi, her iki sanat dilinin tarihi incelendikten sonra daha iyi anlaşılmaktadır. Oldukça kapsayıcı bir başlık olduğu için öne çıkan örnekler üzerinden değerlendirilmiştir. İllüstrasyonun tarihi mağara resimlerine dayandırılmaktadır. Kitaplarda metni aydınlatan resimler en iyi illüstrasyon örnekleridir. Ancak resimlerin hikayesi, metne ya da sözcüklere bağlı olmayabilir. Resimler başlı başına birer hikaye olabilirler. İllüstrasyonun hareketli grafik tasarımı ile kesişmesinin en önemli görselleştirmesi, animasyonla olmuştur. Çizimler, film ve bilgisayar teknolojisinden önce çeşitli mekanik aletlerle hareketlendirilmiştir. Öncü sanatçı grupları içinde üretilen deneysel çalışmalar, hareketli grafiğin gelişiminde önemli bir rol üstlenmiştir. Video ve sinema, spesifik çalışmalarının üretildiği bir alandır. Televizyonun yaygınlaşması hem animasyon hem de diğer hareketli grafik tasarım uygulamaları için iyi bir gösterim ve çalışma ortamı oluşturmuştur. Bilgisayarın ortaya çıkışı, her iki sanat diline yeni teknikler kazandırmıştır. Bu yenilikle birlikte gelen kolaylık yaygınlığı arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between illustration and motion graphics, both of which have a history as old as humanity itself and have a significant presence in a wide range of fields from daily life to art, cinema, and video games, is intricate. In our study, these two art forms, which are inseparable, have been examined first separately and then together. In the context of graphic design, the relationship between motion graphics and illustration becomes better understood after an examination of the histories of both art forms. Given its broad scope, this relationship has been evaluated through prominent examples. The history of illustration can be traced back to cave paintings. Illustrations that illuminate text in books are considered among the finest examples of illustration. However, the narrative of illustrations may not necessarily be tied to text or words; illustrations can stand as independent stories. The most significant intersection of illustration with motion graphics in the realm of visual representation has been through animation. Prior to the advent of film and computer technology, drawings were animated using various mechanical devices. Experimental works produced within pioneering artist groups have played a crucial role in the development of motion graphics. Video and cinema are specific fields where these works have been created. The widespread adoption of television has provided a favorable presentation and working environment for both animation and other motion graphic design applications. The emergence of computers has introduced new techniques to both art forms, increasing their prevalence and ease of creation.