Giresun-Şebinkarahisar-Dereköy yöresindeki çinko-kurşun maden yataklarının bölgesel jeolojik evrim ile ilişkileri
The Relationship between the zinc-lead ore deposits in the Şebinkarahisar-Dereköy region and reginal geological evolution
  1. Tez No: 85962
  2. Yazar: HÜSNÜ AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜZER BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pontidler, Şebinkarahisar-Dereköy, hidrotermal. çinko-kurşun, Dereköy, zinc - lead, hydrothermaL volcanic, Pontides. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
oz DOKTORA TEZİ GİRESUN-ŞEBİNKARAHİSAR-DEREKÖY YÖRESİNDEKİ ÇİNKO-KURŞUN-MADEN YATAKLARININ BÖLGESEL JEOLOJİK EVRİM İLE İLİŞKİLERİ HUSNU AKYOL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Ergüzer BİNGÖL Yıl: 1999, Sayfa: 169 Jüri : Prof.Dr. Ergüzer BİNGÖL (Başkan) Prof.Dr. Fikret İŞLER (Üye) Yrd.Doç.Dr. Üner ÇAKIR (Üye) Giresun-Şebinkarahisar-Dereköy kurşun-çinko cevherleşmeleri Güney Pontid zonunda, Kuzey Anadolu Fayının 20 km kadar kuzeyindedir. Bu çalışmada, Dereköy Zn-Pb mineralizasyonlannın parajenezi, düşey ve yatay yöndeki devamlılıkları, bağlı oldukları yan kayalar, alterasyon ve tektonizma ile olan ilişkileri ele alınarak; jenezi ve bölgesel jeolojik evrimdeki yeri tartışılmaktadır. İnceleme alanında Geç Kretase-Paleosen yaşlı sedimanter ve piroklastik kayalarla ara katkılı volkanitler yüzlek vermektedir. Kampaniyen-Maestrihtiyen yaşlı planktik foraminiferli mikritik kireçtaşlan ve piroklastitlerle ara katkılı andezitler (I) Alt Seriyi; alttan üste doğru litik arenit, biyokalkarenit, piroksenli bazalt ve andezit (II) ardalanmalı Paleosen yaşlı birimler ise Üst Seriyi temsil etmektedir. Volkanitler, yay mağmatizması özelliğim taşımaktadır. Yöre üç evrede gelişen kompresif kuvvetlerin etkisinde kalmıştır. İlk evrede K35°B doğrultulu sıkıştırma kuvvetleri ile K55°D doğrultu eksenli kıvnmlanmalar ile ters faylar oluşmuştur. İkinci evrede D-B doğrultulu sıkıştırma kuvvetleri ile D-B doğrultulu normal faylar gelişmiştir. Bu iki evrede gelişen deformasyonlar yalnızca Alt Seride gözlenmiştir. Üçüncü evrede Alt ve Üst Seride birlikte gözlenen K60°B doğrultulu doğrultu atımlı sağ yönlü fayları oluşturan K-G yönlü sıkıştırma kuvvetleri etkili olmuştur. Dereköy çinko-kurşun cevherleşmesi Alt Seriye ait andezitik birimler içerisinde yaklaşık D-B doğrultulu ve 75°-80°K e eğimli normal fay zonlarında epijenetik hidrotermal tip damarlar şeklinde oluşmuştur. Cevherleşmeyi ve alterasyonu sağlayan hidrotermal çözeltilerin, yakın civardaki granitoyidleri oluşturan mağmatizmanın ürünleri oldukları düşünülmektedir. Ana cevher mineralleri sfalerit ve galenit; gang mineralleri ise kuvars, karbonat, serisit ve klorittir. Alterasyon silisleşme, karbonatlaşma, serisitleşme, kloritleşme, kil oluşumu, piritleşme ve yer yer epidotlaşma şeklinde gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE RELATIONSHIP BETWEEN THE ZINC-LEAD ORE DEPOSITS IN THE GİRESUN-ŞEBİNKARAHİSAR-DEREKÖY REGION WITH THE REGIONAL GEOLOGICAL EVOLUTION Hüsnü AKYOL DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING ESfSTITUTUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Ergüzer BİNGÖL Year: 1999, Pages: Jury : Prof.Dr. Ergüzer BİNGÖL (Head) Prof.Dr. Fikret İŞLER (Member) (Member) Giresun - Şebinkarahisar - Dereköy Pb - Zn mineralizations are situated in the South Pontid zone in an area 20 km north of the North Anatolian Fault. In this study, the place of the Dereköy Zn - Pb mineralizations in the reginol geological evolution have been discussed according to the genesis, paragenesis, vertical and horizontal continuities, related to the host rocks, alteration and tectonism of these mineralizations. In the investigated area, the exposed mappable units are made up of Late Creataceous - Paleocene volcanites intercalated with the sedimentary and pyroclastic rocks. The rock stratigraphy in a gross sense, divided up into Lower and Upper Succession. The Campanian - Maastrichtian Lower Succession consist of andesites (I) intercalated with planktic foraminifereous micritic limestones and pyroclastics. The Paleocene Upper Succession is, from the base to top, made up of arenitic sandstones (mostly lithic arenite and biocalcarenite), basalts and andesites (IT) both rich in pyroxene. The volcanites are the character of arc magmatism type. In the area, compressional regime was prevailed and the compressional structures are formed and developed in three stages. In the first stage symmetrical folds and reverse faults are formed. They are striking in a direction of mainly N 55° W, under the prevailing N 35° W compressional forces. In the second stage, E - W striking normal faults are formed under the prevailing E - W compressional forces. These deformation features are only observed in the Late Campanian - Maastrichtian Successions. In the third stage N 60° W striking right - lateral faults are formed under the N - S directed compressional forces. Dereköy Zn - Pb mineralizations incorporated into the andesite (I) of Lower Succession are found along the qouges of normal feultes that dip in angle of 75° - 80° N and striking E - W. The hydrothermal solutions resulting in mineralization and alteration are considered to be the product of acidic magma emplaced not fer from the studied area. The major mineralization products are sphalerite and galena where as the gang minerals are quartz, carbonates, seriate and chlorite. Alteration processes are silicification, carbonatization, sericitization, chloritization, clay formations, pyritization and in part epidotization.