Pozantı'nın (Adana) doğu (Akdağ) ve kuzeydoğusunda (Karıncadağ) yüzeyleyen kurşun-çinko yatakları
Lead-zinc deposites in east (Akdağ) and northeast (Karıncadağ) of Pozantı (Adana)
  1. Tez No: 85961
  2. Yazar: MUSTAFA AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko-Kurşun, Pozantı, Maden Yatakları, Mikroprop
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
öz DOKTORA TEZİ POZANTI'NIN (ADANA) DOĞU (AKDAĞ) VE KUZEYDOĞUSUNDA (KARINCADAĞ) YÜZEYLEYEN KURŞUN-ÇİNKO YATAKLARI Mustafa AKYTLDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Mesut ANJL Yıl: 1999, Sayfa: 186 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANJL (Başkan) : Prof.Dr. Servet YAMAN (Üye) : ProfDr. Sedat TEMUR (Üye) Törkiye'nin en önemli doğrultu atunh sol yönlü faylarından birini oluşturan Ecemiş Fay Kuşağı bölgedeki farklı birimleri karşı karşıya getirmiştir. Batıda Ecemiş, doğuda Cevizlik faylanyla sınırlandırılmış olan bu fay kuşağının batı bloğundaki Kanncadağ ve doğu bloğundaki Akdağ esas olmak üzere özellikle karbonat birimleri içerisinde irili ufaklı bir çok kurşun-çinko zuhur ve cevherleşmesi görülmektedir. Batı bloğunda bulunan Kanncadağ'ında mermer, dolomitli mermer, dolomit, kalkşist ve mikaşist içerikli, belirgin foliasyonlu Permiyen yaşlı Bolkar mermerleri ile şistler yüzeylenmektedir. Bu birimlerde açık bir tektonizma ve metamorfizma izleri görülür. Doğu blokta yer alan Akdağ ise genellikle mikritik kireçtaşı, kumlu-siltli kireçtaşı ve yer yer dolomitik kireçtaşlanndan oluşmuş değişik tabaka kalmlıklı, yoğun eklem takımlı, bol karstlaşmalı ve şelf ortamında platform kireçtaşı özellikli olarak çökelmiş Üst Triyas-Kretase yaşlı Demirkazık formasyonundan oluşmuştur. Ecemiş Fay kuşağının doğu ve batı bloğunda bir çok cevherleşme görülmekte olup, bu cevherleşmelerin jenerik açıdan bu fayla yakın alakası yoktur. Ancak cevherleşmelerin bu fay kuşağı ile parçalandığı, ötelendiği görülmektedir. Gerek doğu blokta (Akdağ), gerekse batı blokta (Kanncadağ) özellikle karbonatlı kayaçlann kırık, çatlak ve karstik boşluklarında kurşun-çinko cevherleşmeleri ekonomik boyutlara ulaşmaktadır. Bölgede kurşun-çinko yataklanması oldukça kompleks bir durum gösterir. Cevherleşme belli bir tabakalaşmayı veya stratigrafik bir seviyeyi takip etmez. Cep, kırık ve erime boşluklanyla kılcal damarları dolduran birincil ve ikincil cevherler bazen bir arada görülmektedir. Birincil cevher tipinde galenit ve sfalerit hakim mineral olup, pirit, kalkopirit, gibi sülfit mineralleri de parajenezde görülür. İkincil cevher ise nisbeten açık renkli olup, yollu yapılara sıkça rastlanır. Limonitin oluşturduğu koyu renkler bazen cevher ıninerallerini boyamıştır. Mikroskopik gözlemlerde smitsonit, serüzit, anglezit, hidrozinkit ve limonitin yanı sıra seyrek olarak malakit ve azurite rastlanılır. Konkresyonlar, konsantrik halkalar ve yollu yapılarla dikkati çeken smitsonitte ilebirlikte limonit görülür. Cevher mineralleri ile birlikte iri kalsit kristalleri (bazen 12 cm) içeren karbonat dolgusu cevherleşmeye röper teşkil etmektedir. Parlatılmış bir çok kesitte kenarlarından simitsonite dönüşmüş sfalerit ile anglezit ve serttzite dönüşmüş galenitin görülmesi ikincil bir dönüşümü işaret etmektedir. Cevherleşmenin birincil kaynağı asit bileşenli bir mağmatizmaya bağlı 200-300 °C oluşum sıcaklığına sahip hidrotermal-epijenetik karekterde bir yataklanmayı işaret etmektedir Bölgede önemli Pb-Zn cevherleşmeleri olmasına rağmen, rezervlerin küçük ve yataklanmalann düzensiz olması bu cevherleşmelerin ekonomik değerlerini büyük ölçüde düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS LEAD-ZINC DEPOS1TES IN EAST AND NORTHEAST OF POZANTI Mustafa AKYILDIZ DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Mesut ANIL Year: 1999, Pages: 186 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL (Head) : Prof. Dr. Servet YAMAN (Member) : ProfDr. Sedat TEMUR (Member) The Ecemiş fault, which is one of the most important sinistral strike-slip faults in Turkey, has made different lithological units being come across along itself. This fault zone is bounded by Ecemis fault in the west and Cevizlik fault in the east. Number of lead-zinc mineralizations are observed particularly in carbonate units that crop out in the western (Kanncadağ) and in the eastern blocks (Akdağ). The Karmcadağ contains marble, recrystallized limestone, dolomitic marble, dolomite, calcschist, foliated Bolkardağ marbles intercallated with micaschist and schists. Traces of intensive tectonism and metamorphism are clearly observed in these rock units. On the other hand the Akdağ, which is characterized by platform type Upper Triassic- Cretaceous aged Demirkazik formation formed in a shelf environment, consists mainly of micritic limestones, sandy-silty limestones and rarely dolomitic limestones. Number of mineralizations exist in both eastern and western blocks of the Ecemis fault but they genetically do not present close relationships with this fault. Whereas the mineralizations are crushed-displaced and sometimes surrounded by unrelated rocks due to movements of the fault. Considerable mineralizations of lead-zinc beds in fractures, fissures and karstic cavities of the carbonate rocks are exposed both in the eastern (Akdağ) and in the western (Kanncadağ) blocks. The lead-zinc mineralizations exhibit rather complex structure in this area where number of private companies are operating currently. The mineralization does not follow a stratigraphic horizon. Primary and secondary mineralization, that are sometimes observed together, fill in pockets, fracture, dissolution spacing and capilary veins. The primary mineralization is dominated by galenite and sphalerite but sulphur minerals namely pyrite, calcopyrite are also seen in the pangenesis. The secondary mineralization, generally in light colour, is characterized by channel structure. Microscopic studies show that smithsonite, cerussite, anglesite and limonite constitute the main phases whereas malachite and azurite are the minor phases in the secondary mineralization. The smithsonite has concretion, concentric structure and channel structure, occupied by limonite. Carbonate filling contains ore minerals and coarse calcite crystals indicated to mineralizations. Tn bright section, the sphalerite converted to the smithsonite and the galenite converted to the anglesite and the serusite, is indicating to secondary transformations. The first source of the mineralization indicates a deposite, characterized as a hydrotermal-epigenetic depends on a magmatism wich has formation heat between 200-300 °C and acidic component. Due to the fact that reserves are small and irregularly, decrease the value of the economic properties. KeyWords: Lead-Zinc, Pozantı, Ore Deposit, Microprope. n