Çocuklarda yeme davranışı ve sağlıklı yiyecek seçimine bağlı olarak ağız hijyeninin değerlendirilmesi
Evaluation of oral hygiene in children based on eating behavior and healthy food selection
  1. Tez No: 859723
  2. Yazar: SEDA CEREN GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA CEREN İLİSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Çağındaki Çocuklar, Beslenme Davranışı, Sağlıklı Yiyecek Seçimi, Oral Hijyen, Diş Çürükleri, School-Age Children, Nutritional Behavior, Healthy Food Choice, Oral Hygiene, Dental Caries
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma ile okul çağındaki çocuklarda yeme davranış şekilleri ve sağlıklı yiyecek seçimine bağlı olarak ağız hijyen durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Aralık 2022- Mayıs 2023 tarihleri arasında Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Kliniği'ne tedavi amacıyla başvuran 7-9 yaş aralığındaki 225 çocuk hastanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ebeveynlerden yazılı onam alındıktan sonra, çocukların ağız içi muayeneleri yapılmış ve çocuklara Sağlıklı Yeme ÖzYeterlik Ölçeği (SYÖYÖ-Ç) uygulanmıştır. Ağız hijyen durumlarının değerlendirilmesinde; plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), basitlendirilmiş oral hijyen indeksi (OHI-S), dmft ve DMFT indeksleri kullanılmıştır. Ebeveynler ise sosyodemografik soruları içeren formu ve Çocuklarda Yeme Davranışı Anketi (ÇYDA)'ni yanıtlamışlardır. Çocuklarda yeme davranış anketi; gıda hevesliliği, gıdadan keyif alma, duygusal aşırı yeme, içme tutkusu, tokluk heveslisi, yavaş yeme, duygusal az yeme ve yemek seçiciliğinden oluşan 8 alt ölçeğe sahiptir. Ağız içi muayene, Çocuklarda Yeme Davranışı Anketi ve Sağlıklı Yeme ÖzYeterlik Ölçeği sonuçlarından elde edilen çok değişkenli veriler istatistiksel yol analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerin sonucunda, SYÖYÖ-Ç ile plak indeksi, gingival indeks, basitleştirlmiş oral hijyen indeksi, dmfs ve DMFS arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki bulunmuştur (p0,05). Çalışmanın sonucunda, çocuklarda yeme davranış şekilleri ve sağlıklı yeme öz yeterliliklerine bağlı olarak oral hijyen durumlarının değişiklik gösterebildiği görülmüştür. Bu bilgiler, çürüğün çok faktörlü olan etiyolojisinin anlaşılmasına katkı sağlayabilmekte ve ağız sağlığına yararlı olan yeme davranış şekilleri ve sağlıklı yeme öz yeterliliğinin gelişmesine teşvik edecek beslenme müdahalelerinin geliştirilmesine yararlı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the oral hygiene status of school-age children depending on the eating behavior patterns and healthy food selection. The research was carried out with the participation of 225 pediatric patients aged 7-9 years who applied to Altınbaş University Faculty of Dentistry, Department of Pediatric Dentistry for treatment between December 2022 and May 2023. After obtaining written consent from the parents, oral examinations of the children were made and the Healthy Eating Self-Efficacy Scale was administered to the children. In the evaluation of oral hygiene conditions; plaque index (PI), gingival index (GI), simplified oral hygiene index (OHI-S), dmft and DMFT indices were used. Parents, on the other hand, answered the form including sociodemographic questions and the Child Eating Behavior Questionnaire (CEBQ). Eating behavior questionnaire in children; It has 8 subscales consisting of food responsiveness, enjoyment of food, emotional overeating, craving for drinking, craving for satiety, slow eating, emotional undereating, and food selectivity. Multivariate data obtained from intraoral examination, CEBQ and Healthy Eating Self-Efficacy Scale were evaluated by statistical path analysis method. As a result of statistical analysis, a statistically significant negative correlation was found between Healthy Eating Self-Efficacy Scale and plaque index, gingival simplified oral hygiene index, dmfs and DMFS (p0.05). As a result of the study, it was observed that the oral hygiene status of children may vary depending on the eating behavior patterns and healthy eating self-efficacy. This information can contribute to the understanding of the multifactorial etiology of caries and may be helpful in the development of nutritional interventions that will promote the development of healthy eating self-efficacy and eating behaviors that are beneficial to oral health.