Gelir ve kurumlar vergisinde vergi uyumunun belirleyicileri
A research on the determinants of tax compliance in income and corporate tax
  1. Tez No: 859722
  2. Yazar: ÖMER FARUK EĞRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Uyumu, Vergi Uyumsuzluğu, Vergiden Kaçınma, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Tax Compliance, Tax Non-Compliance, Tax Avoidance, Corporate Tax, Income Tax
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ülkelerin benimsemiş oldukları ekonomik sistemlerin ve siyasal yapıların gereği olarak değişkenlik gösteren mali çıktılar çerçevesinde zaten cebri olması sebebi ile kendi başına ayrı bir inceleme konusu olan verginin sebep ve sonuçlarını kesin bir yargı ile tespit etmek oldukça zordur. Buradan hareketle tez konumuz olan Gelir ve Kurumlar vergisi özelinde olsa da zaman zaman konu genel anlamda salt vergi bağlamında değerlendirilmiş olup zira kendi başına vergi kavramının diğer ilişkili birçok alt başlığa içkin bir yapısının olması bizi buraya sevk etmiştir. Şöyle ki; genel anlamda vergiye veya vergi uyumuna dair bir tespit ve tahlilin hangi vergi olursa olsun tarafları mükellef ve vergi idaresi olması nedeni ile aynı sonuçları bize sunmaktadır. Yapılan deneysel çalışmalarda mükelleflerin vergiye uyumunu değerlendirmeye yönelik birçok çalışma mevcut iken biraz daha özele inerek Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerine dönük aynı oran ve sayıda çalışma göze çarpmamaktadır. Ne var ki her yıl hükümetleri için bir bakıma güvenoyu sayılabilecek bütçe kanunlarının dengesi kamu adına cebren tahsil edilen vergilere daha özelinde gelir üzerinden alınan vergilere dayanmaktadır. Bu iki vergi kalemine dair uyum ve uyumsuzluk tavırlarının Davranışsal İktisat perspektifinden değerlendirilerek bazı sonuçlara ulaşıldığı izlenmiştir. Bu izlenceye ait çıktılar çalışmamızda sunulmuştur. Özetle kayıt dışı ekonominin payı toplam ekonomik sistemde ne kadar azaltılabilir ise bunun fert refahına ve toplamda ülke refahına yansıması da o derecede fazla olacaktır.
Özet (Çeviri)
It is very difficult to determine the causes and consequences of the tax, which is a separate subject of examination on its own, with a definitive judgment, since it is already coercive within the framework of financial outputs that vary as a result of the economic systems and political structures adopted by the countries. From this point of view, although our thesis subject is Income and Corporate Tax, the subject has been evaluated from time to time in the context of pure tax in general, because the concept of tax itself has an inherent structure to many other related subheadings, which has led us here. Namely; In general terms, a determination and analysis regarding tax or tax compliance offers us the same results, regardless of the tax, since the parties are the taxpayer and the tax administration. While there are many studies aimed at evaluating taxpayers' tax compliance in experimental studies, the same rate and number of studies on Income and Corporate taxpayers do not stand out, going a little more specifically. However, the balance of budget laws, which can be considered as a vote of confidence for governments every year, is based on taxes collected by force on behalf of the public, more specifically, taxes collected on income. It has been observed that compliance and non-compliance attitudes regarding these two tax items were evaluated from the perspective of Behavioral Economics and some results were achieved. The outputs of this program are presented in our study. In summary, the more the share of the informal economy in the total economic system can be reduced, the more this will be reflected in individual welfare and overall country welfare.