Uluslararası hukuk açısından siber saldırı örnekleri
Examples of cyber attacks in terms of international law
- Tez No: 859987
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber Uzay, Meşru Müdafaa, Güç Kullanımı, İsnat, Uluslararası Hukuk
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bugünlerde, gelişen teknoloji ve küreselleşmenin de etkisiyle ortaya çıkan, devletlerin geleneksel yapıları ve birbirleri ile olan her türlü münasebetlerinde değişiklikler ortaya çıkmıştır. 21. Yy da artık gelişen teknoloji ile de beraber savaş yöntem ve araçları değişmiş, siber alanda gerçekleşen yeni savaş ve saldırı yöntemleri ortaya çıkmıştır. Covid-19 salgını sonrasında teknolojiye daha fazla bağımlı hale gelen toplumsal yapı bunun beraberinde hukuksal açıdan da bazı sorunların gündeme gelmesine sebep olmuş ve yeni konuların tartışılması hasıl olmuştur. Siber alan, çağımızın aktörlerinin en aktif rol aldığı alanlardan biri haline gelmiş durumdadır. Aktörler arasında en önemli yere sahip olan devletler, güvenliklerini sağlayabilmek adına çeşitli yollara başvurmakta, güvenlik tedbirleri almaktadırlar. Bu çalışmada devletlerin siber uzayda egemenlik tesis edip edemeyecekleri üzerinde durulmuş, siber alanda kuvvet kullanımının kapsamının neye göre, ne şekilde belirlenmesi gerektiğine yönelik yaklaşımlar ve uluslararası hukuk kuralları üzerinde durulacaktır. Ayrıca devlet dışı aktörlerin siber eylemleri ve bu eylemlerden doğan sorumluluklar incelenmiş; kuvvet kullanma yasağının istisnası olan 'meşru müdafaa' hakkının ne şekilde, hangi durumlarda uygulanabilirliği tartışılmıştır. Çalışma sonucunda, siber uzayda uluslararası hukuk kurallarının siber alanda kuvvet kullanımına uygulanabilirliği ve kuvvete başvurma yasağının istisnalarının siber alanda da geçerliliğini koruyor olduğu kanısına varılıp bu alanda silahlı saldırının tanımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the influence of developing technology and globalization, changes have occurred in the traditional structures of states and all their relations with each other. In the 21st century, war methods and tools have changed with the developing technology, and new war and attack methods in the cyberspace have emerged. The social structure, which has become more dependent on technology after the Covid-19 epidemic, has also caused some legal problems to be brought to the agenda and new issues have been discussed. Cyberspace has become one of the areas in which the actors of our age take the most active role. States, which have the most important place among the actors, resort to various methods and take security measures to ensure their security. In this study, it will be focused on whether states can establish sovereignty in cyberspace, and the approaches and rules of international law regarding how the scope of the use of force in cyberspace should be determined. Additionally, the cyber actions of non-state actors and the responsibilities arising from these actions were examined; It has been discussed how and in what situations the right to 'self-defense', which is an exception to the prohibition of using force, can be applied. As a result of the study, it was concluded that the rules of international law are applicable to the use of force in cyberspace and that the exceptions to the prohibition of resorting to force remain valid in cyberspace, and the definition of armed attack in this area was made.