Prohibited weapons in International Law and air force implications
Uluslararası Hukukta yasaklı silahlar ve hava kuvvetleri çıkarımları
- Tez No: 480216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Silah Hukuku, Konvansiyonlar, Askeri Gereklilik, Hedef Gözetmeyen Saldırı, Konvansiyonel Silahlar, Kitle İmha Silahları, Law of Weaponry, Conventions, Military Necessity, Indiscriminate Attack, Conventional Weapons, Weapons of Mass Destruction
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada uluslararası hukukta yasaklanan veya kısıtlanan silahlar ile Hava Kuvvetleri uygulamalarının uluslararası ilişkiler alanı açısından çıkarımları incelenecektir. Silah hukuku, insancıl hukukun ya da savaş hukukunun bir alt dalı olarak uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk alanında önemli yere sahiptir. Günümüzde uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları, dünya kamuoyu ve devletler, insancıl hukuk ve ya savaş hukukunun uygulanması konusunda bir yüzyıl öncesine göre daha fazla hassasiyet göstermektedir. Uluslararası silah hukuku; St. Petersburg Deklarasyonundan bu yana silah teknolojilerinin gelişimi, insancıl hukukta yeni kavramlarında ortaya konulması ve evrensel ilkeler olarak kabul edilmesiyle çok önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Silah hukukuna paralel olarak hava gücünün silahlı çatışmalarda artan oranda kullanılması ve bunun sonucu olarak savaşın neticesinde belirleyici rolünün giderek artması, silah hukuku ve hava gücü kavramları arasında, bağlayıcı ve karşılıklı etkileşim içeren bir durum yaratmaktadır. Silah hukukunun hava kuvvetleri tarafından göz ardı edilmesi hem uluslararası hem de ulusal boyutta hukuki, politik ve insani sonuçlar doğurabilmektedir. ABD'nin Vietnam savaşı sırasında silah ve çatışma hukukunun göz ardı etmesi ve yaşanan ihlallerin medya da yayınlanarak yankı bulması savaş siyasetini değiştirmesine neden olması bunun en başlıca örneklerinden biridir. vii Özellikle 20'nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren silah hukukunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Kimyasal ve biyolojik silahlar tamamen yasaklanmış hemen hemen tüm devletler bu yasaklama konvansiyonlarını imzalamış ve onaylamıştır. Hatta kitle imha silahlarının çatışmalarda kullanılması durumunda uluslararası müdahale dahi gündeme gelebilmektedir. Konvansiyonel silahlarla ilgili olarak anti-personel mayınları ile demet bombalarının yasaklanması en önemli iki adım olarak değerlendirilmelidir. Günümüzde ve gelecekte silah hukuku boyutunda kullanımları tartışma konusu olan DU mühimmatlar, silahlı insansız hava araçları, siber savaş ve otonom silah sistemleri ile nano-teknoloji uygulamalarının kullanımı insancıl hukuk boyutunda endişe yaratmaktadır. Bu çalışmada son olarak silah hukuku temel alınarak hava gücü kullanımının insani, uluslararası politik ve uluslararası hukuk çıkarımları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In my study, the implications of prohibited or restricted weapons in international law are examined in the field of international relations with their applications in air forces. The law of weaponry has an important place as a sub-branch of international humanitarian law or the law of war as part of international relations and international law. Contemporary international organizations, non-governmental organizations, world public and states are more sensitive towards the implementations of the humanitarian law or the law of armed conflict (LOAC) compared to a century ago. The law of weaponry has progressed significantly through the development of weapon technology, the introduction of new concepts of LOAC and the adoption of the universal principles for the St. Petersburg Declaration. Because of the increasing use of air power in armed conflicts and its decisive role in the outcome of the wars, the bound and interaction between the law of weaponry and the concept of air power is more apparent. The disregard of law of weaponry by the air forces can cause issues of judicial, political, and humanitarian in both international and national arenas. It is a good example that the ignorance of the law of weaponry and armed conflict by the USA during the Vietnam War and its violations and the resulting wide media coverage caused the change of the US war policy. v Particularly, significant progress has been made in the law of weaponry since the second half of the 20th century. The chemical and biological weapons are strictly prohibited and almost all of the states signed and ratified the Conventions. In a possible use of weapons of mass destruction in the conflicts, even international intervention can come into the agenda. Concerning with conventional weapons, the prohibition of the anti-personnel landmines and cluster bombs should be considered as two most important steps. Today and in the future, the use of DU munitions, Unmanned Aerial & Combat Vehicles, Cyber War and Autonomous Weapon systems with Nanotechnology, which are all subjects of the law of weaponry, have created concerns in terms of humanitarian law. In conclusion, the implications of humanitarian, international politics, and international law of use of air power are evaluated on the basis of the law of weaponry in this study.
Benzer Tezler
- Confronting economic and industrial cyberespionage under international law
Ekonomik ve endüstriyel siber espiyonaj'a karşı Uluslararası Hukuk yolları
OĞUZ KAAN PEHLİVAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AKİF EMRE ÖKTEM
- Afganistan Savaşı'nda Silahlı Çatışma Hukuku ihlalleri
Law of Armed Conflict violatoins in Afghanistan War
ŞENER ÇELİK
- ABD işgali sonrası Irak'ın siyasi durumu ve Türkmenler
Political situation in Iraq after the US occupation
AHMET ÇELİK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Uluslararası İlişkilerİstanbul Gelişim ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİHAN LİMONCUOĞLU
- II. Karabağ savaşı sürecinde Ermenistan'ın insancıl hukuk ihlalleri ve mayınlanmış araziler
Violations of humanitarian law during the 2nd Karabakh by Armenia and mined lands
JAVIDAN KARIMLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Uluslararası İlişkilerMarmara ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
- Otonom silah sistemlerinin ve siber saldırıların uluslararası insancıl hukukun temel prensiplerine uygunluğu
Accordance of autonomous weapons systems and cyber attacks with the basic principles of international humanitarian law
İSMAİL ATAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
HukukDokuz Eylül ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR SAMANCI