Impact of improvised explosive devices on highway foundations
El yapımı patlayıcıların karayolu temelleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 860085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT, PROF. DR. MUHAMMET VEFA AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Patlama, karayolu, EYP, TNT, zemin, hasar, Explosion, highway, IED, TNT, soil, damage
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Patlama olayları, ya saldırı sonucunda ya da ani bir şekilde meydana gelir. Patlama sırasında, insanlar, kullanılan eşyalar ve altyapı önemli ölçüde zarar görebilir. Özellikle yer altında veya yer üstünde gerçekleşen patlamaları analiz etmek için kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Patlama olayı karmaşık ve tehlikeli bir süreçtir. Patlamanın meydana gelmesini zemin özellikleri ve patlayıcı maddenin miktarı gibi birçok faktör etkiler. Bu çalışmada, el yapımı patlayıcıların (EYP) donatısız ve donatılı beton bir yolda yarattığı etki araştırılmıştır. Standart şartnamelere göre gerçek ölçülerde, 4 metre genişliğinde ve 26 metre uzunluğunda, tek şeritli iki bölümlü bir beton yol düzeneği inşa edilmiştir. Kaplama olarak 20 santimetre kalınlığında C30 beton kullanılmıştır. Patlama testleri sırasında her bir test için 7,6 kg TNT patlayıcı kullanılmıştır. Patlama testleri, normal kamera, ağır çekim kamera ve drone kullanılarak kaydedilmiştir. Patlamadan sonra beton yolda meydana gelen düşey yer değişimlerini ölçmek için ölçekli ölçüm çubukları kullanılmıştır. Donatısız olarak inşa edilen ilk bölümdeki beton yolda krater çapı 330 cm iken, donatılı olarak inşa edilen ikinci bölümdeki beton yolda krater çapı 220 cm olarak ölçülmüştür. Ayrıca, donatısız olarak inşa edilen beton yoldaki krater derinliği 90 cm iken, donatılı olarak inşa edilen beton yoldaki krater derinliği 65 cm olarak belirlenmiştir. Donatılı kısımda yapılan deneyler, donatısız kısımda yapılanlara göre daha iyi bir dayanıklılık göstermiştir. Donatılı beton yolda daha küçük krater boyutları, daha az düşey yer değişimi ve daha az yüzey çatlakları meydana gelmiştir. Gelecekte, sayısal numerik modeller farklı zemin ve beton parametreleri kullanılarak saha deney sonuçlarıyla karşılaştırılabilir. Bu durum, EYP'lerin etkisini araştırmayı ve deneylerdeki risk ve zorlukları azaltmayı sağlar. Böylece EYP'lere karşı daha iyi önlemler alınabilir ve etkileri azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Explosions, whether accidental or intentional, can cause significant damage to property and harm to people. Extensive research has been conducted to investigate the mechanisms and effects of explosions, particularly underground explosions. However, studying explosive detonation is a challenging and dangerous task due to the complex nature of the phenomenon and its impact on air, soil, and structures. In this study, an improvised explosive device (IED) was used to test the effect of reinforcement on a model highway foundation. A large-scale concrete highway was built according to standard specifications, measuring 4 meters in width, 26 meters in length, 20 centimeters in concrete thickness, and for each test 7.6 kg trinitrotoluen (TNT) explosive was detonated during field blasting tests. The blast was recorded using various cameras including a regular camera, a slow-motion camera, a drone and measurement bars were used to assess the vertical deformation and blast effects. It was observed that the diameter of the crater in the first section without reinforcement was 330 cm, while the diameter of the crater in the second section with reinforcement was 220 cm. Additionally, the depth of the crater in the first section without reinforcement was 90 cm, while the depth of the crater in the second section with reinforcement was 65 cm. The results showed that the section with reinforcement had smaller crater dimensions, vertical displacements, cracks, and fragmentation compared to the section without reinforcement. Using numerically simulated models with different soil parameters could help to better understand, to compare field results and to mitigate the damages caused by IEDs in the future.