Duygusal zekâ ve algılanan stresin ekip kaynak yönetimi üzerine etkisi: Uçuş okulları üzerinde bir çalışma
The effect of emotional intelligence and perceived stress on team resource management: A study on flight schools
  1. Tez No: 860084
  2. Yazar: NUSRET MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BAHADIR DALMIŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS DİDEM GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Algılanan Stres, Ekip Kaynak Yönetimi, Sivil Havacılık, Emotional Intelligence, Perceived Stress, Crew Resource Management, Civil Aviation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, duygusal zekâ ve algılanan stresin ekip kaynak yönetimi üzerine etkisini incelemektir. Küreselleşmenin yarattığı etkiyle birlikte örgütler yapılarında önemli değişikliklere gitmekte, rekabetçiliklerini artırmak için mevcut kaynaklarını bu doğrultuda gözden geçirmektedir. Örgütlerin amaçlarına ulaşmasında sahip oldukları kaynaklar arasında en etkili olan insan faktörüdür. İnsan faktörü, örgütlerin rakiplerinden ayrışmasını sağlayan bir unsurdur. Bu nedenle örgütler insan kaynağına ve insan kaynakları yönetimine büyük önem vermekte ve yatırım yapmaktadır. Havacılık sektöründe duygusal zekâ ve algılanan stresin ekip kaynak yönetimi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada duygusal zekâ, algılanan stres ve ekip kaynak yönetimi tanımlanarak, bu kavramları oluşturan boyutlar açıklanmış, boyutlar arasındaki ilişkiler tanımlayıcı istatistiksel analizler ile ortaya konulmuştur. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de havacılık sektöründe faaliyet gösteren özel uçuş okullarında eğitim alan öğrenciler oluşturmaktadır. Uçuş okullarında eğitim gören öğrencilerin, ekip kaynak yönetimini başarılı bir şekilde yürütmelerinin, havacılık sektöründe yer alan işletmelerin verimlilik ve etkinlik düzeylerini etkileyeceği değerlendirilmektedir. Sonuç olarak duygusal zekâ ve algılanan stresin, ekip kaynak yönetimi ve alt boyutları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study focuses on team resource management of emotional intelligence and perceived stress. With the impact of globalization, organizations continue to undergo significant changes in their structures and existing resources are examined accordingly to increase their flexibility. Among the resources that organizations keep in stock, the most effective is the human factor. It is not a guarantee that the human factor is separated from the units. For this reason, organizations attach great importance and invest in human resources and management. This structural emotional intelligence, perceived stress and team resource management, which was carried out to focus on emotional intelligence and perceived stress team resource management in the aviation industry, were defined, the dimensions of these concepts were explained and the relationships between the dimensions were revealed. through analysis. The results of the research cover the training areas in private flight schools operating in Turkey. It is evaluated that the successful management of crew resources of those studying in flight schools will affect the storage efficiency and effectiveness levels in the aviation industry. As a result, it is seen that emotional intelligence and perceived stress are significantly significant on team resource management and its sub-dimensions.