Uluslararası öğrencilerin kariyer hedefleri ve gelecek beklentileri: Bandırma örneği
Career aspirations and future expectations of international students: Bandırma example
  1. Tez No: 860096
  2. Yazar: MUSTAFA PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECLA TEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Uluslararası, Kariyer, Kariyer Hedefleri, Gelecek Beklentisi, Internationalization, International, Career, Career Goals, Future Expectations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı uluslararası öğrencilerinin kariyer hedefleri ile gelecek beklentileri arasındaki ilişkileri incelemek ve bunlara etki eden faktörleri belirlemektir. Bu kapsamda ilk olarak Kariyer Hedefleri Ölçeği ve Gelecek Beklentileri Ölçeği' nin uluslararası öğrenciler için geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Uluslararası öğrencilerinin liderlik, başarı ve eğitim kariyer hedeflerinin ve gelecek beklentilerinin belirlenen bazı değişkenler ile farklılaşıp farklılaşmadığı da Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri ile incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde öğrenim gören uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre liderlik, eğitim ve başarı hedefleri ve gelecek beklentileri arasında pozitif yönde orta derecede ilişki olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkeni ile yapılan incelemede başarı alt boyutunda erkek katılımcılar lehine anlamlı farklılık olduğunu göstermektedir. Burs alma durumuna göre Liderlik, Başarı ve Eğitim Hedeflerine göre bursa almayanların lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Yaş değişkeninde 30 yaş ve üstü grup diğerlerinden anlamlı şekilde farklılık göstermiştir. Ebeveyn eğitim düzeyinde farklılık görülmezken çalışmayan babaların eğitim hedeflerinde farklılık görülmüştür. Gelecek beklentileri ile Türkiye'de çalışmayı istemeleri arasında istemeyenler açısından önemli farklılık görülmüştür. Mezun olduktan sonra Türkiye'de kalmayı düşünmemektedirler. Diğer değişkenlerimiz olan ebeveyn eğitim düzeyi, gelir düzeyi, daha önce yurt dışında eğitim alma, kariyere devam etme yeri, Türkiye'de iş bulma ve çalışma değişkenleri ile ilgili anlamlı farklılıklar görülmemiştir. Araştırmada eğitim için tercih nedenleri ve karşılaştıkları sorunlarda incelenmiş ve çözüm ve öneriler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular alanyazın doğrultusunda yorumlanarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between international students' career goals and future expectations and to determine the factors affecting them. In this context, firstly, the validity and reliability study of the Career Goals Scale and Future Expectations Scale for international students was conducted. Whether the leadership, success, education, career goals and future expectations of international students differ with some determined variables was also examined with Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests. The sample of the research consists of international students studying at Bandırma Onyedi Eylül University in the 2022-2023 academic year. According to the findings of the research, it was seen that there was a moderate positive relationship between leadership, education and success goals and future expectations. The analysis made with the gender variable shows that there is a significant difference in favor of male participants in the success sub-dimension. According to the status of receiving a scholarship, there was a significant difference in favor of those who did not receive a scholarship according to Leadership, Success and Educational Goals. In the age variable, the group aged 30 and above differed significantly from the others. While there was no difference in the education level of the parents, there was a difference in the educational goals of non-working fathers. There was a significant difference between their future expectations and their desire to work in Turkey for those who did not want to work. They do not plan to stay in Turkey after graduation. There were no significant differences regarding our other variables, which are parental education level, income level, previous education abroad, place of continuing career, finding a job and working in Turkey. In the research, the reasons for choosing education and the problems they encountered were examined and solutions and suggestions were made. The findings obtained as a result of the research were interpreted in line with the literature and suggestions were made.