Sanayileşme folklor ilişkisi: İskenderun Demir Çelik Fabrikası örneği
The relationship between industrialization and folklore: The case Of Iskenderun Iron&Steel Factory
  1. Tez No: 860115
  2. Yazar: NAZAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, halk kültürü, İSDEMİR, işçi sınıfı, toplumsal değişim, Industrialization, folk culture, İSDEMİR, working class, social change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Sanayileşme, ekonomik ve toplumsal nedenlere dayalı olarak teknolojinin geliştirilmesiyle ortaya çıkmış bir olgudur. Dünya, sanayi devrimiyle büyük bir değişim ve dönüşüm içerisine girmiştir. Hammadde kaynakları değerlenmiş, insanlar köyden şehre göç etmeye başlamıştır. Teknolojik gelişmelerle zaman ve mesafe kavramı önemini yitirmiş, dünya küresel bir süreç içerisine girmiştir. Kentler, sanayileşmeyle birlikte farklı bir boyut kazanmış; günden güne büyüyüp gelişmiştir. Sanayileşme süreci yüzyıllardır süregelen çalışma düzenini de değiştirmiştir. Çiftçilikle ilgilenen aileler vardiyalı çalışma sistemine ayak uydurmaya çalışmış, kadının aile içerisindeki rolü tamamen değişmiştir. Türkiye'de sanayileşme süreci Cumhuriyet döneminde artış göstermiştir. 1970 yılında açılan İSDEMİR, ülkenin en önemli demir çelik sanayi tesislerinden biridir. Kurulduğu çevrede organize sanayi bölgelerinin oluşmasını sağlamış, binlerce kişiye istihdam oluşturmayı başarabilmiştir. İSDEMİR'in kurulmasıyla bölgeye binlerce işçi göç etmiştir. Farklı bölgelerden insanların bir araya gelmesiyle sentez bir kültür meydana gelmiştir. Göçle birlikte şehirlerde nüfus artmış, kent yaşamının getirmiş olduğu değişim kaçınılmaz olmuştur. Sanayileşmeyle birlikte toplumda kültürel etkileşim artmış ve kültürel değerler birbirine açık hale gelmiştir. Kültürün yayılmasında en önemli etkenlerden birisi sanayileşme olarak görülür. İSDEMİR'in çevresinde oluşan halk kültürü değişimleri, sanayileşmenin en önemli sonuçlarından bir tanesidir. Göçle gelen binlerce çalışan ve aileleri şehrin dokusunda önemli değişim meydana getirmiştir. Lojmanların kurulmasıyla beraber kültürel etkileşim hız kazanmış, insanlar birlikte yaşamanın vermiş olduğu değişimden nasibini almıştır. Köyden kente göç ederek yeni bir yaşam tarzı benimseyen binlerce kişi; teknolojik yönden donanımlı, sosyal anlamda gelişmiş olan bu ortamda yeni bir benlik arayışı içerisine girmiştir. Bir yandan Hatay'ın kültürel değerlerini benimsemeye çalışırken, kendi kültürlerini de korumak istemişlerdir. Bu durum kültürel çeşitliliğin ve kültürel aidiyetin oluşmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Industrialization is a phenomenon that emerged with the development of technology based on economic and social reasons. The world has undergone a great change and transformation with the industrial revolution. Raw material resources became valuable and people started to migrate from villages to cities. With technological developments, the concept of time and distance has lost its importance and the world has entered into a global process. Cities have gained a different dimension with industrialization; they have grown and developed day by day. The process of industrialization has also changed the centuries-old working order. Families interested in farming tried to adapt to the night-shift work system, and the role of women in the family changed completely. The industrialization process in Turkey was increased during the Republican period. Opened in 1970, İSDEMİR is one of the most important iron and steel industrial facilities of the country. It enabled the formation of organized industrial zones in its vicinity and managed to create employment for thousands of people. With the establishment of İSDEMİR, thousands of workers migrated to the region. A synthesis culture has been emerged as people from different regions have come together. With migration, the population in cities was increased and the change brought about by urban life became inevitable. With industrialization, cultural interaction in society has been increased and cultural values have been become open to each other. One of the most important factors in the spread of cultures is industrialization. The changes in folk culture around İSDEMİR is one of the most important results of industrialization. Thousands of migrant workers and their families have brought about significant changes in the fabric of the city. With the establishment of lodging houses, cultural interaction accelerated and people got their share of the change brought about by living together. Thousands of people who migrated from the village to the city and adopted a new lifestyle sought a new self in this technologically equipped and socially advanced environment. While trying to adopt Hatay's cultural values, they also wanted to preserve their own culture. This situation has led to the formation of cultural diversity and cultural belonging.