Tüm ağız debridmanı ile birlikte kullanılan farklı irrigasyon ajanlarının kronik periodontitisin tedavisi üzerine etkisi: Randomize, çift kör, plasebo kontrollü klinik araştırma
The effects of different irrigation agents used with full mouth debridement on the treatment of chronic periodontitis: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial
- Tez No: 860118
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ALKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tüm ağız debridmanı, kronik periodontitis, probiyotik, klorheksidin, serum fizyolojik, Full mouth debridment, chronic periodontitis, probiotic, chlorhexidine, saline
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalıĢmanın amacı kronik periodontitisli hastalarda tüm ağız debridmanıyla beraber subgingival irrigasyon ajanı olarak kullanılan klorheksidinli ve probiyotikli solüsyonların tedavi sonucu klinik parametrelere etkisini araĢtırmaktır. ÇalıĢmaya Çukurova Üniversitesi DiĢ Hekimliği Fakültesi Periodontoloji kliniğine baĢvuran 25-63 yaĢ arası toplam 30 hasta dâhil edildi. Hastalar, rastgele ve eĢit Ģekilde 3 gruba ayrıldı. Hastaların baĢlangıç tedavisinden önce klinik ağız içi fotoğrafları alındı ve klinik parametreleri (cep derinliği, diĢ eti çekilmesi, klinik ataçman seviyesi, gingival indeks, plak indeksi) kaydedildi. BaĢlangıç tedavileri 24 saat içerisinde 1 ya da 2 seansta gerçekleĢtirilen tüm ağız debridmanı iĢlemine göre yapıldı. Subgingival irrigasyon ajanı olarak kontrol grubu hastalarda serum fizyolojik, çalıĢma grubu hastalarda klorheksidin veya probiyotik kullanıldı. Sonrasında ise kullanılan irrigasyon ajanına uygun olarak hastaya 10 gün boyunca günde iki kez kullanmak üzere gargara formları verildi. 1.ay ile 3. ayda kontrolleri yapıldı ve klinik parametreleri kaydedildi. 3 ay sonunda 3 grupta da genel cep derinliği, plak indeksi ve gingival indeks skorlarında istatistiksel olarak anlamlı azalma, klinik ataçman seviyesinde kazanç tespit edilmiĢtir, 3 grup ile ikili gruplar arasında 1.ay ve 3.ayda istatiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiĢtir. 1.ay ve 3.ayda diĢ eti çekilme bulgularında gruplar arasında istatistiksel olarak fark gözlenmemiĢtir. Ġkili gruplar arasında diĢ eti çekilme bulgularında baĢlangıç değerlerinde istatistiksel olarak fark gözlenmemekle birlikte sadece probiyotik grubunda serum fizyolojik grubuna göre daha fazla azalma sağlanarak istatistiksel olarak sınır değerde farklılık gözlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of chlorhexidine and probiotic solutions, which were used as subgingival irrigation agents together with full mouth debridement, on clinical parameters for treatment of chronic periodontitis patients. A total of 30 patients aged between 25-63 who were referred to the Department of Periodontology of Çukurova University, Faculty of Dentistry were included in the study. The patients were randomly and equally divided into 3 groups. Before the treatments, clinical intraoral photographs were taken and clinical parameters (pocket depth, gingival recession, clinical attachment level, gingival index, plaque index) were recorded. Initial treatments were performed according to the full-mouth debridement procedure performed in 1 or 2 sessions within 24 hours. Sterile saline was used in the control group while chlorhexidine or probiotic solutions were used in the test groups as subgingival irrigation agents. Afterwards, mouth wash forms were given to the patients to use twice a day for 10 days in accordance with the irrigation agent used. 1st and 3rd. months controls were performed and clinical parameters were recorded. At the end of 3 months, there was a statistically significant decrease for pocket depth, plaque index and gingival index scores and gain in clinical attachment levels in all 3 groups compared to baseline. No statistically significant difference was observed between the 3 groups and the dual groups at the 1st and 3rd months. There was no statistical difference between the groups in the gingival recession findings in the 1st and 3rd months. Although there was no statistical difference in baselinel values of the gingival recession findings between the groups, a statistically less reduction was observed in the probiotic group, compared to the saline group.