Sağlık çalışanlarının aile planlaması yöntemlerine karşı tutumları
Health professionals' attitudes towards family planning methods summary
  1. Tez No: 860214
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE BANU ACAR GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Sağlık çalışanı, Tutum, Family planning, Health worker, Attitude
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma Çankırı Devlet Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının aile planlamasına yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Çankırı Devlet Hastanesi sağlık çalışanları oluşturmuştur (n=211). Araştırma verileri 24 Ekim 2022-24 Nisan 2023 tarihleri arasında 'Kişisel bilgi formu' ve 'Aile Planlaması Tutum Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, Bağımsız Örneklem t testi,“Mann-Whitney U”test,“Kruskal-Wallis H”test analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %76,8'inin kadın, %56,4' ünün hemşire, %51,2'sinin lisans mezunu, %73'ünün evli olduğu belirlenmiştir. Çalışanların çoğu aile planlaması hakkında bilgi kaynağını okul (54,2) olarak belirtmiştir ve en çok kullanılan aile planlaması yöntemi kondom (%47) olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların Aile Planlaması Tutum Ölçeği puanı ortalaması 146,12±17,89 olarak bulunmuştur. Katılımcıların cinsiyetlerine göre puan ortalamaları kadınlarda, evlilerde, yüksek lisans ve üzeri olan katılımcılarda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p˂0,05). Sonuç olarak sağlık çalışanlarının aile planlamasına yönelik tutumları olumlu ancak yetersiz bulunmuştur. Aile planlaması danışmanlığında etkin rol oynayan sağlık çalışanlarının, gerektiğinde aile planlaması yöntemlerinden uygun olanı önermek veya yanlış kullanımları önlemek için daha kaliteli hizmet vermeleri açısından konuyla ilgili güncel gelişmeleri takip etmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study to determine the attitudes of healthcare professionals working at Çankırı State Hospital towards family planning. The sample of the study consisted of Çankırı State Hospital healthcare workers (n = 211). Research data was collected between 24 October 2022 and 24 April 2023 using the 'Personal information form' and 'Family Planning Attitude Scale'. In the analysis of the data, Independent Sample t test,“Mann-Whitney U”test,“Kruskal-Wallis H”test analyzes were used. According to the results of the research, it was determined that 76.8% of the participants were women, 56.4% were nurses, 51.2% were undergraduate graduates, and 73% were married. Most of the employees stated that the source of information about family planning was school (54.2%) and the most used family planning method was determined as condom (47%). The average Family Planning Attitude Scale score of the study participants was found to be 146.12±17.89. According to the gender of the participants, the average score was found to be significantly higher in women, married people, and participants with a master's degree or above (p˂0.05). As a result, the attitudes of health professionals towards family planning were found to be positive but inadequate. It is recommended that health professionals who play an active role in family planning counseling follow the current developments on the subject in order to recommend the appropriate family planning methods when necessary or to provide better quality service to prevent misuse.