Psikolojik danışmanlarda öz şefkatin psikolojik sağlamlık ve mutluluğu yordayıcı gücünün incelenmesi
Examining the predictory power of self compassion on psychological resilience and happiness in psychological counselors
  1. Tez No: 860243
  2. Yazar: ZAHİDE SULTAN KINACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz şefkat, mutluluk (öznel iyi oluş), psikolojik sağlamlık, Self-compassion, happiness (subjective well-being), psychological resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada psikolojik danışmanların öz şefkatleri ile psikolojik sağlamlık ve mutlulukları arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması ve öz şefkati etkileyen sosyo-demografik değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlarla, 258 katılımcıya (216 kadın ve 42 erkek),“Öz Anlayış Ölçeği”,“Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu”ve“Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”uygulanmıştır. Kişisel verilerin elde edilmesi için ise araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Pearson moment çarpım korelasyon analizi, bağımsız gruplar t testi ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların öz şefkat düzeyleriyle, mutluluk ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öz şefkatin mutluluk ve psikolojik sağlamlığı anlamlı düzeyde yordadığı; mutluluğu yordama gücünün daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öz şefkat, mutluluk ve psikolojik sağlamlığın cinsiyete göre farklılaşma durumuna bakıldığında öz şefkatin cinsiyete göre farklılaşmakta olduğu ve erkek psikolojik danışmanların öz şefkat düzeylerinin kadın psikolojik danışmanlardan yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir. Diğer yandan psikolojik danışmanların mutluluk ve psikolojik sağlamlıklarında cinsiyete göre farklılaşma tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the relationships between psychological counselors' self compassion and their psychological resilience and happiness, and to determine the socio-demographic variables that affect self compassion. For these purposes,“Self-Compassion Scale”,“Oxford Happiness Scale Short Form”and“Adult Psychological Resilience Scale”were applied to 258 participants (216 women and 42 men). The“Personal Information Form”created by the researcher was used to obtain personal data. Pearson moment product correlation analysis, independent groups t test and linear regression analysis were used to analyze the data. As a result of the research, positive and significant relationships were found between the participants' self-compassion levels and their happiness and psychological resilience levels. Self-compassion significantly predicts happiness and psychological resilience; It has been found that it has a higher predictive power for happiness. When looking at the differences in self-compassion, happiness and psychological resilience according to gender, it was concluded that self-compassion differs according to gender and the self-compassion levels of male psychological counselors are higher than female psychological counselors. On the other hand, no difference was detected in the happiness and psychological resilience of psychological counselors according to gender.