Felsefi denemede 'Kendini bilme'nin anlam ve sınırları: Montaigne, Cioran ve Nermi Uygur
The meaning and limits of 'Know yourself' in philosophical essay: Montaigne, Cioran and Nermi Uygur
  1. Tez No: 860295
  2. Yazar: SİNEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Cioran, cesaret, etik, insan, kendini bilme, metafizik, Montaigne, ölçülülük, özgürlük, siyaset, Uygur, varoluş, Cioran, courage, ethic, human, knowing yourself, metaphysics, Montaigne, moderation, freedom, politics, Uygur, existence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezin araştırma konusu“kendini bil”anlayışının Aydınlanma dönemi ve sonrasındaki gelişiminde“deneme”türünün etkisi üzerinedir. Dolayısıyla bu tez“kendini bil”kavramının Montaigne, Cioran ve Uygur‟un denemeleri bağlamında incelemesini içermektedir. İlk bölümde kendini bilmenin sınırlarına ve felsefe tarihindeki yerine kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde Montaigne‟in insan ve kendini bilme anlayışı etik, siyasi, varoluşsal ve metafizik olarak ele alınmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde Cioran ve Uygur‟un düşünceleri aynı çerçevede incelenmiştir. Son kısımda ise Antik dönemdeki“kendini bil”düşüncesinin deneme etkisiyle yeniden doğup doğmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Resarch object of this thesis is about to influence of“essay”of development of the“know yourself”mentality during and the after the Englightenment period. So this thesis includes examination of the consept of“know yourself”' in the context of Montaigne, Cioran and Uygur‟s essays. The first episode mentions briefly about the limits of“know yourself”and its importance at history of philisophy. The second episode discusses Montaigne‟s perception of humans and“know yourself”in terms of ethics, politics, existentialism and metaphysics. The thoughts of Cioran and Uygur were examined within the same framework in the third and fourth episodes respectively. In the last chapter, it was discussed whether the understanding of 'know yourself' in ancient times has been reborn today under the influence of essay.