Türkiye'de 2005-2021 yılları arasında okutulan sosyal bilgiler ders kitaplarında Hz. Muhammed ve ilk dönem İslâm tarihi
Prophet Muhammad and early Islamic history in social studies textbooks taught in Turkey between 2005-2021
  1. Tez No: 860316
  2. Yazar: CEMAL ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YAHYA AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, İslâm Tarihi, Social Studies, Islamic History
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sosyal bilgiler, ülkemizde ilkokul 4. sınıf ile ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda okutulan, içerik olarak sosyal bilimlerin verilerinden yararlanan bir derstir. İçeriğinde yer alan bilgiler sayesinde öğrencileri toplumsal hayata hazırlarken aynı zamanda öğrencilerde milli tarih bilincinin oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Anadolu'da kurulan ilk medeniyetler ile başlayan tarih bilgisi, ilk Türk devletleri, İslâm tarihi, Türk İslâm tarihi, Osmanlı tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak kronolojik bir biçimde ders kitaplarında yer almaktadır. Çalışmamızın konusu olan Hz. Muhammed ve ilk dönem İslâm tarihi konuları ise ortaokullarda 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları içerisinde anlatılmaktadır. Bu çalışmada 2005-2021 yılları arasında okutulan 9 farklı sosyal bilgiler 6. sınıf ders kitabı incelenmiştir. Bu inceleme ile bu kitaplardaki konuların muhteva ve hacimlerini belirlemek hedeflenmiştir. Belirlenen hedef çerçevesinde söz konusu kitaplarda Hz. Muhammed ve ilk dönem İslâm tarihi konularının ne şekilde yer aldığı, sunuş biçimleri ve içerikler arasındaki farklılıklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social studies is a course taught in the 4th grade of primary school and 5th, 6th and 7th grades of secondary school in our country, and uses data from social sciences as its content. While it prepares students for social life thanks to the information it contains, it also contributes to the formation of national history awareness in students. History knowledge, starting with the first civilizations established in Anatolia, is included in the textbooks chronologically as the first Turkish states, Islamic history, Turkish-Islamic history, Ottoman history and the history of the Republic of Turkey. The subject of Hz. Muhammad and early Islamic history the theme of our study is taught in 6th grades social studies text books in secondary schools. In this study, 9 different social studies 6th grade textbooks taught between 2005-2021 were examined. The aim of this review is to determine the content and volume of the topics in these books. Within the framework of the determined target, in the books in question, How the topics of Hz. Muhammad and early Islamic history are included, the differences between the presentation styles and contents are revealed.