1800'lerden günümüze spor ayakkabı tasarımı ve öncü tasarımların incelenmesi
Sneaker design from the 1800s to present and examnation of pioneer design
- Tez No: 860385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Spor Ayakkabı, Öncü Tasarımlar, Ayakkabı Tarihi, Ayak, Sports Shoes, Pioneering Designs, Shoe History, Foot
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Spor ayakkabısı, spor çeşitlerinin niteliklerine uygun şekilde tasarlanan ayakkabı türüdür. Tasarımı etkileyen faktörler; toplumsal, ekonomik, teknolojik ve kültürel gelişmeler olarak değerlendirilmelidir. Bununla birlikte spor ayakkabı modelleri de seri üretim, markalaşma, konfor ve tasarım gibi kavramların altında biçimlenmesiyle ayakkabı endüstrisinde önemli bir yer edinmiştir. Günümüzde spor ayakkabı kavramı sadece spor ile ilişkili olmayıp günlük yaşamda da tercih edilmektedir. Günlük hayatta da kullanım olarak popüler bir noktaya gelmesi tasarımda görülen çeşitlilik ile ilintilidir. Spor aktivitelerinin dışında da spor ayakkabısının tercih edilmesi toplumda sosyal bir kimliğinin olduğunun göstergesidir. İlk insan topluluklarından evrimleşerek günümüze kadar ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkan ayakkabı çeşitlerinden bir tanesi de spor ayakkabısıdır. Bu süreç içerisinde gelişen teknoloji, üretilen yeni malzemeler, değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlar doğrultusunda spor ayakkabısının tasarım ve görsel özelliklerinin değişkenliği durmaksızın gözlemlenmiştir. Bu çalışmada en erken insan topluluklarından itibaren kullanılan ayakkabının, zamanla spor ayakkabı kavramına nasıl dönüştüğünün ve sadece sporcuların kullanması durumundan ayrılarak günlük hayatta da önemli bir rol almasını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Sport shoes are specifically designed footwear that aligns with the characteristics of sports. The factors influencing its design should be assessed as societal, economic, technological, and cultural developments. In addition to this, sports shoe models have gained significance in the footwear industry through concepts like mass production, branding, comfort, and design. Nowadays, sports shoes are not limited to sports but are also preferred in daily life, reflecting their social identity in society. From the early human communities to the present day, sports shoes have evolved in response to changing needs. The continuous evolution of technology, the development of new materials, and the diversification of needs have led to the constant variability in the design and visual characteristics of sports shoes. This study examines how footwear used since the earliest human communities has transformed into the concept of sports shoes over time, becoming an essential part of daily life, not just for athletes.