45 yaş ve üzeri kadınların idrar yapmaalışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of urination habits of women aged 45 and over
  1. Tez No: 860488
  2. Yazar: EZGİ ORUC
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner İnkontinans, Tuvalet Davranışı-Kadınların Boşaltım Davranışları (TD-KBD) Ölçeği, Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu (ICIQ-SF), Urinary Incontinence, Toilet Behavior - Women's Voiding Behavior Scale (TB-WVBS), International Consultation on Incontinence Questionnaire - Short Form (ICIQ-SF)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Giriş: Alt üriner sistem semptomları, depolama, boşaltım gibi semptomları içerirken, üriner inkontinans bu süreçte meydana gelen patolojilerden birisidir. Tuvalet davranışlar, mesane sağlığını etkileyen önemli bir durumdur. Üriner inkontinans ise bu durum üzerine negatif etki oluşturan ve yaşam kalitesini bozan bir patolojidir. Bu çalışmanın amacı çalışan kadınların idrar boşaltma alışkanlıkları ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesidir. Ayrıca kadınlarda uriner inkontinans (Üİ) varlığı ve idrar boşaltma davranışı ile arasındaki ilişki incelenecektir Materyal ve Metot: Bu çalışmada İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Aile Hekimliği Bölümü tarafından Aile Sağlığı Merkezine başvuran 45 yaş üstü kadın hastalara gönüllülük esasına göre yapılan anket ile gerçekleştirildi. Çalışmada katılımcıların demografik verileri, Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu, Tuvalet Davranışı – Kadınların Boşaltım Davranışları ölçeği kullanıldı. Elde edilen veriler, demografik verilere göre kategorilere ayrılarak ölçekler ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 266 kadın dahil oldu ve bu kadınların ortalama yaşı 56,8±9,98 olarak gözlendi. Katılımcıalrın %71,1'i evliydi. %53,4'ünün kronik hastalığı mevcuttu ve %15'i daha önce doğum yapmamıştı. Katılımcıların %30,5'inde idrar kaçırma durumu olduğu, yaş ile UI saptanma sıklığının arttığı görüldü. UI görülen hastalarda beden kitle indeksi daha yüksek saptandı. UI olan hastaların gece daha sık idrar yaptığı görülürken, günlük ped kullanımının daha sık olduğu saptandı. UI varlığı ile tuvalet alışkanlıkları arasında anlamlı bir farklılık görülmedi. Sonuç: Üriner inkontinans yaş, BKI, gece idrara kalkma ve ped kullanımı ile ilgili olduğu görülmüştür. Hastalığı bulunduran kişilerde mesane boşaltımında olumsuz davranışlar olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Lower urinary tract symptoms encompass various symptoms related to storage, voiding, and urinary incontinence, which is one of the pathologies occurring within this process. Toilet behaviors represent a significant aspect affecting bladder health. Urinary incontinence, in turn, is a pathology that exerts a negative impact on this aspect, impairing quality of life. The aim of this study is to evaluate the voiding habits of employed women and associated factors. Additionally, it seeks to examine the presence of urinary incontinence (UI) in women and its relationship with voiding behavior. Materials and Methods: This study was conducted through a voluntary questionnaire administered to women aged 45 and above visiting the Family Health Center of İzmir Katip Çelebi University Department of Family Medicine. Demographic data of the participants, International Consultation on Incontinence Questionnaire - Short Form (ICIQ-SF), and Toilet Behavior - Women's Voiding Behavior Scale were utilized. The obtained data were categorized based on demographic information and analyzed using scales. Results: The study included 266 women, with an observed average age of 56.8±9.98 years. 71.1% of participants were married, 53.4% had chronic illnesses, and 15% had never given birth. Urinary incontinence was observed in 30.5% of participants, with an increased frequency of UI detected with age. Patients with UI had a higher body mass index (BMI). It was noted that individuals with UI tended to urinate more frequently at night and use daily pads more often. No significant difference was observed between the presence of UI and toilet habits. Conclusion: Urinary incontinence was associated with age, BMI, nocturia, and pad usage. There are negative voiding behaviors in individuals affected by this condition, reflecting during bladder emptying.