Finansal gelişme ve yenilenebilir enerji üretimi ilişkisi: Türkiye için analiz
The relationship between financial development and renewable energy production: Analysis for Turkey
  1. Tez No: 860547
  2. Yazar: HANDE ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal gelişme, Yenilenebilir enerji üretimi, Toda-Yamamoto nedensellik testi, Financial development, Renewable energy production, Toda-Yamamoto causality test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Enerji, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasında son derece önemli ve gerekli bir faktördür. Enerji ihtiyacının giderilmesinde yoğun olarak fosil kökenli yakıtlar kullanılmaktadır. Fosil kaynak kullanımından kaynaklanan ciddi çevresel ve ekonomik sorunların giderilmesi için en iyi alternatif kaynak olan yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru küresel çapta bir dönüşüm yaşanmaya başlamıştır. Ülkeler çeşitli uygulama ve politikalarla yenilenebilir enerjinin toplam enerji içindeki payını artırmaya çalışmaktadır. Yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimi içindeki payının artırılmasında en önemli faktörlerden biri yenilenebilir enerji yatırım ve üretim maliyetlerinin azaltılmasıdır. Bu noktada gelişmiş bir finansal sistem; finansal araç çeşitlendirmesi yoluyla borçlanma maliyetini düşürmektedir. Ayrıca kaynakları verimli teknolojik alanlara yönlendirerek yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişmesini ve böylece üretim maliyetlerinin azalmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada Türkiye için finansal gelişme ile yenilenebilir enerji üretimi ilişkisi 1995-2021 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak Toda-Yamamoto nedensellik testiyle incelenmiştir. Analizin bulgularına göre; finansal gelişmeden yenilenebilir enerji üretimine doğru bir nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, finansal gelişme düzeyindeki artış yenilenebilir enerji üretimini pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Energy is an extremely crucial and necessary factor in the economic and social development of countries. The fulfillment of energy needs heavily relies on the use of fossil fuels. To address the serious environmental and economic issues associated with the use of fossil resources, a global shift towards renewable energy sources, which represent the best alternative, has commenced. Countries are striving to increase the share of renewable energy in total energy consumption through various initiatives and policies. One of the most significant factors in increasing the share of renewable energy in total energy production is the reduction of investment and production costs of renewable energy. In this context, an advanced financial system lowers the cost of borrowing through diversification of financial instruments. It also directs resources toward efficient technological areas, thereby fostering the development of renewable energy technologies and, consequently, reducing production costs. This study investigates the relationship between financial development and renewable energy production in Turkey using annual data from the period 1995-2021 through the Toda-Yamamoto causality test. According to the findings of the analysis, it is determined that there is a causal relationship from financial development to renewable energy production. Therefore, an increase in the level of financial development has a positive impact on renewable energy production.