İslam öncesi dönemde Türklerde yerleşme kültürü ve yaşadıkları şehirler
Settlement culture of Turks in the pre-Islamic period and the cities they lived in
- Tez No: 860566
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Hun, Göktürk, Uygur, Şehir, Central Asia, Hun, Göktürk, Uygur, City
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsanlık tarihi, avcı-toplayıcılıktan tarım ve hayvancılığın gelişiminin ardı sıra farklı kültür dönemlerine ev sahipliği yapmıştır. Orta Asya'nın tarih öncesi dönemleri M.Ö. 5000 yıllarına kadar geriye gitmektedir. Arkeologların,“Anav, Kelteminar, Afanesyovo, Andronovo, Karasuk, Tagar ve Taştık”gibi kültür merkezlerinde buldukları kalıntılar, Türklerin Orta Asya kültür tarihinde ne kadar mühim bir rol oynadıklarını bize net bir şekilde göstermiştir. Şehirleşme kültürünü incelediğimizde, tarihte insan topluluklarının devletleşme sürecinde en önemli unsurlardan birinin de şehir olduğunu görüyoruz. Şehirler, insanlığa yön veren önemli bir faktör olarak ifade edilebilir. Orta Asya Türk tarihinde şehirleşmenin ve şehir kültürünün ne zaman oluştuğuna dair net bir bilgi yoktur. İlk yerleşik kültürün Hunlar ile başlamakta olduğu düşünülmektedir. Hunlar, yarı göçebe kültürün yanında T'ung Wang Ch'eng gibi şehirler kurarak şehirleşme kültürü oluşturmaya başlamışlar. Göktürkler ve Uygurlar yaptıkları kaleler ve malikâneler ile yerleşik hayatı benimsemişlerdir. Kurulan şehirlerdeki yapılar, bizlere şehirde yaşayan Türklerin siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hayatları hakkında bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Human history has hosted different cultural periods, from hunter-gatherer to the development of agriculture and animal husbandry. Prehistoric periods of Central Asia B.C. It goes back to 5000 years ago. The ruins found by archaeologists in cultural centers such as“Anav, Kelteminar, Afanesyovo, Andronovo, Karasuk, Tagar and Taştık”clearly showed us how important a role the Turks played in the cultural history of Central Asia. When we examine the culture of urbanization, we see that one of the most important elements in the process of statehood of human communities in history is the city. Cities can be expressed as an important factor that directs humanity. There is no clear information about when urbanization and urban culture occurred in Central Asian Turkish history. It is thought that the first settled culture started with the Huns. In addition to the semi-nomadic culture, the Huns began to create an urbanization culture by establishing cities such as T'ung Wang Ch'eng. Gokturks and Uyghurs adopted a settled life with the castles and mansions they built. The buildings in the established cities give us information about the political, economic and socio-cultural lives of the Turks living in the city.