Kahramanmaraş Fay Zonu (KMFZ)'nun KSÜ Avşar yerleşkesi civarındaki kollarının paleosismolojik özellikleri
Paleoseismological characteristics of the branches of the Kahramanmaraş Fault Zone (KMFZ) around KSU Avşar campus
  1. Tez No: 860610
  2. Yazar: HASAN KOSKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİCAN KOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paleosismoloji, Aktif Tektonik, Kahramanmaraş Fay Zonu, Oikişubat, Kahramanmaraş, Paleosismology, Active Tectonics, Kahramanmaraş Fault Zone, Onikişubat, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kahramanmaraş'ın iki merkez ilçesinden biri konumunda olan Onikişubat ilçesi genel olarak Kahramanmaraş kent merkezinin yeni imara açılan veya sonradan gelişen bölümlerini kapsamaktadır. Bu nedenle ilçede, tamamına yakını yüksek katlı yapılardan oluşan bir yapı stoğun içermektedir. Bu yüksek katlı faaliyelerin, bununla birlikte, özellikle KSÜ Avşar yerleşkesi kuzeyinde Kuvaterner yaşlı gevşek tutturulmuş taneli çökellerden oluşan alüvyonal birimlede yürütülen yüksek katlı yapılaşma faaliyetlerinin, bu alandan Kahramanmaraş Fay Zonu'na (KMFZ) ait kolların geçmesi nedeni ile hem olası bir depremin yıkıcı etkisi hem de sıvılaşma açısından çok ciddi riskleri de beraberinde getirdiği görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada KMFZ'nin biri kuzeyinden diğeri güneyinden olacak şekilde KSU Avşar yerleşkesi civarından geçen iki kolu üzerinde toplam yedi adet hendek kazısını içeren paleosismolojik çalışmalar yapılmış ve fayın arazideki konumu ile birlikte aktif tektonik ve paleosismolojik özellikleri hakkında çok önemli veriler elde edilmiştir. Açılan hendeklerde Türkiye Diri Fay Haritası'nda Kahramanmaraş Fay Zonu olarak adlandırılan zonu temsil edecek şekilde çok sayıda ters faydan oluşan zonlar belirlenmiştir. Hendeklerden derlenen örneklerin yaşlandırma (C14 ve OSL) işlemleri halen devam etmekte olup, fayların hendek stratigrafisindeki konumlarının yorumlanması ile elde elde edilen ilk paleosismolojik verilere göre KMFZ'nin Holosen dahil olacak şekilde tüm Kuvaterner boyunca yüzey kırığı (surface rupture) oluşturacak büyüklükte birçok depreme kaynaklık ettiği, ayrıca zon içerisindeki fayların olasılıkla düşük kayma hızlarına sahip oldukları ortaya konulmuştur. Dolayısı ile KMFZ'nin KSÜ Avşar yerleşkesi civarındaki kollarının Türkiye Diri Fay Haritası'nda belirtildiği gibi Holosen akvitisine sahip aktif faylar olduğu ilk kez bu çalışma ile belgelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Onikişubat, one of the two central districts of Kahramanmaraş, generally covers the parts of Kahramanmaraş city center that are either newly built or developed later. For this reason, it is seen that there is a building stock in the district, almost entirely consisting of high-rise buildings. However, because of the branches of Kahramanmaraş Fault Zone (KMFZ) in the north of KSU Avşar campus, high-rise construction activities carried out in the areas where especially Quaternary aged alluvial units consisting of loosely consolidated granular sediments are observed, have very serious risks in terms of both the destructive effect of a possible earthquake and liquefaction. For this reason, in this study, paleoseismological studies including 30 trench excavations were carried out on the branches of the KMFZ passing around the KSU Avşar campus and very important data have been obtained about the active tectonic and paleoseismological features of the fault along with its location in the field. In the trenches, zones consisting of many reverse faults were determined representing the zone called Kahramanmaraş Fault Zone on the Active Fault Map of Turkey. The aging (C14 and OSL) processes of the samples collected from the trenches are still ongoing, and according to the first paleoseismological data obtained by interpreting the positions of the faults in the trench stratigraphy, the KMFZ has been the source of lots of earthquakes, with a magnitude that will create surface ruptures throughout the entire Quaternary, including the Holocene. In addition, it has been revealed that the faults within the zone probably have low slip rates. As a result, it was documented for the first time in this study that the branches of the KMFZ around the KSU Avşar campus are active faults with Holocene activity as indicated on the Active Fault Map of Turkey.