Albumin nano çiçek hibrit yapıların eldesi, karakterizasyonu ve atık sulardan bazı ağır metallerin giderimin de kullanılması
Obtaining and characterizing albumin nano flower hybrid structures and removal of some heavy metals from wastewater
- Tez No: 860611
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDİA NÜKET TİRTOM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: albümin, nanohibritflower, nanoçiçek, adsorpsiyon, kurşun, nikel, kadmiyum, atıksu, albumin, nanohybridflower, nanoçiçek, adsorption, lead, nickel, cadmium, wastewater
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzdeki en önemli çevresel problemlerden biri sulardaki ağır metal düzeylerinin varlığıdır. Suya bırakılan endüstriyel atıklar içindeki ağır metaller ekosistem üzerinde bozunmayan kirleticiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla suya bırakılan atıklardaki ağır metaller sucul organizmalarda birikmektedir. Bunun sonucunda hem denizel canlılar hem de besin yoluyla beslenen insanların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Atık sulardan ağır metal giderimi için literatürde birçok yöntem mevcuttur. Biz tezimizde yeni bir adsorban olan Albumin nanoçiçek hibrit yapıları (EW-hNF'leri) sentezledik. Ayrıca karekterizasyon çalışmalarını yapıp bazı ağır metallerin (Pb ve Ni) giderimi üzerine çalışmalar yapıldı. Optimizasyon çalışmalarında: süre, adsorban miktarı, sıcaklık, pH ve konsantrasyon parametreleri incelendi. Bunlara bağlı olarak termodinamik parametreleri oluşturuldu. Yapılan deneysel çalışmalarda elde edilen verilere göre optimum şartlar Pb2+ iyonları için sırasıyla 30dk, 5mg EW-hNFs, 25 ̊ C, pH 4 ve 80 mg L-1, Ni2+ iyonları için sırasıyla 8 dk, 5mg EW-hNFs, 35 ̊ C, pH 10 ve 600 mg L-1 olarak belirlenmiştir. Konsantrasyon çalışmaları sonucunda Langmuir ve Freundlich izotermleri çizildi. Son olarak sentezlenen EW-hNF'lerin yapıları SEM, XRD, EDX ve TGA analizleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
One of the most important environmental problems today is the presence of heavy metal levels in water. Heavy metals in industrial wastes released into water appear as pollutants that do not degrade in the ecosystem. Therefore, heavy metals in wastes released into the water accumulate in aquatic organisms. As a result, it negatively affects the life of both marine organisms and people who are fed through food. There are many methods in the literature for heavy metal removal from wastewater. In our project, we have synthesised a new adsorbent, albumin nanoçiçek hybrid structures (EW-hNFs) and performed characterisation studies on the removal of some heavy metals (Pb and Ni). In the optimisation studies: time, adsorbent amount, temperature, pH and concentration parameters were investigated. Depending on these, thermodynamic parameters were established. According to the data obtained in the experimental studies, the optimum conditions were determined as 30 min, 5 mg EW-hNFs, 25 ̊ C, pH 4 and 80 mg L-1 for Pb2+ ions and 8 min, 5 mg EW-hNFs, 35 ̊ C, pH 10 and 600 mg L-1 for Ni2+ ions, respectively. Langmuir, Freundlich and Temkin isotherms were drawn as a result of concentration studies. Finally, the structures of the synthesised EW-hNFs were elucidated by SEM, EDX, XRD, and TGA analyses.