Çocuklarda sağ ventrikül çıkım yolu aritmilerinde üç boyutlu haritalama yöntemi ile ablasyon sonuçları
Results of ablation with three-dimensionalmapping in right ventricular outflow tractarrhythmias in children
  1. Tez No: 860663
  2. Yazar: SALİH TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET BALLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ablasyon, Elektroanatomik Haritalama, Sağ Ventrikül Çıkım yolu aritmisi, Ablation, Electroanatomic Mapping, Right Ventricular Outflow Tract Arrhythmia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çocuklarda sağ ventrikül çıkım yolu aritmileri en sık gözlenen ventriküler aritmilerdendir. Özellikle semptomatik olanlarda, sustain ventriküler taşikardi atağı geçirenlerde, eforla ventriküler taşikardi indüklenenlerde ve sık ventriküler aritmilere bağlı kardiyak disfonksiyon gelişenlerde ablasyon tedavisi önem arz etmektedir. Günümüzde üç boyutlu haritalama yöntemiyle yapılan ablasyon yüksek başarı oranlarıyla uygulanabilmektedir. Biz de ablasyon endikasyonlarımızı ve sonuçlarımızı paylaştık. Bu konuda yeterince çalışma yoktur. Bu çalışmayla literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ocak 2015 ile Nisan 2023 tarihleri arasında idiyopatik sağ ventriküler aritmisi (VA) olan 81 hastada gerçekleştirilen tek merkezli retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Tüm hastalar, işlem öncesinde aile geçmişi (ani kardiyak ölüm), fiziksel muayene, istirahat halinde 12 derivasyonlu EKG, EKG-Holter egzersiz testi ve ekokardiyografi gibi invaziv olmayan kardiyak değerlendirmelerden geçirildi. Tüm işlemler Ensite Precision (Abbott, St. Paul, MN) 3 boyutlu haritalama sistemiyle yapıldı. İşlemde minimal floroskopi kullanıldı. Koroner sinüs ve sağ ventriküle diagnostik kateteterler yerleştirildi. Tüm hastalara temel elektrofizyolojik çalışma uygulandı. Spontan sağ ventrikül çıkım yolu aritmileri işlem sırasında mevcut değilse, uygun pace manevraları (burst ve programlı stimülasyonlar hem atriyumdan hem de ventrikülden) ve gerektiğinde, bazı durumlarda isoproteronol infüzyonu kullanıldı. Aktivasyon mapping, pace mapping ve unipolar maping kulanılarak erken aktivasyon bölgeleri tespit edildi. Ablasyon bölgesi, lokal aktivasyon zamanının yüzey QRS kompleksinden en az 25-40 ms öncesine denk geldiği ve unipolar kayıttan dik negatif defleksiyonun gözlendiği QS morfolojisine göre seçildi. Akut ablasyon başarısı, VT'nin indüklenmemesi veya son enerji uygulamasından hemen sonra ve 30 dakika sonra elektrofizyolojik uyarım ve isoproteronol bolusuyla ektopik atımların olmaması olarak tanımlanmıştır. His demetine yakın bölgelerde, kriyoablasyon (Freezor Cryocath, Medtronic, Inc., Minneapolis, USA) kullanıldı. Diğer bölgelerde ise radyofrekans enerjisi kullanıldı. Kuru ablasyon kataterininin başarılı olmadığı ve epikardiyal köken şüphesi olan hastalarda, irrigasyonlu radyofrekans ablasyon kateteri kullanıldı. Bulgular: Ortalama hasta yaşı ve kilosu sırasıyla 13,80 ± 5,4 yıl ve 38,9 ± 26,9 kg idi. Hastaların çoğu semptomatikti ve en yaygın semptom çarpıntıydı. Diğer şikayetler sırasıyla nefes darlığı, göğüs ağrısı ve senkop idi. Erkek hasta sayısı daha fazla idi (49/32). 24 saatlik EKG-Holter'de ortalama PVC yükü 17,9 ± 15,3 idi. Hastaların 61'inde izole ventriküler erken vuru varken, 20 hastada sustained ve nonsustained ventriküler taşikardi atakları izlendi. Hastaların 54'ünde V4 transizyon, 27'sinde ise V3 transizyon saptandı. Hastaların tamamı sağ ventrikül çıkım yolu aritmisi olmakla birlikte 5 hastada ilave sol ventrikül kaynaklı aritmiler olup, polimorfik VES gördüğümüz 4 hastamızda ise ARVD vardı. ARVD'li 4 hastamızın da sustained VT atakları mevcuttu. 5 hastamız epikardiyal kökenli olmasına rağmen irrigated ablasyon kateteriyle başarılı ablasyonları gerçekleştirildi. Hastalarımızda çoğunlukla enerji kaynağı olarak radyofrekans enerji kullanıldı. 6 hastada irrigasyonlu kateter, 6 hastamızda ise His bölgesine yakın olduğu için kriyoablasyon kateteri kullanıldı. Ortalama işlem süresi 136,7±56,8 dakika idi. Floroskopi sadece 6 hastamızda kullanılmış olup bu hastalarda ortalama floroskopi süresi 2,2±1,3 dakika idi. Kriyoablasyon uygulamalarında 4 dakikalık ablasyon süreleri kullanılmış olup ortalama uygulama sayısı 8,3±3,4 idi. Radyofrekans kateter uygulama sayısı ise 9,2±2,3 idi. Lokal erken aktivasyon süresi 35,2 ± 18,2 ms olarak bulundu. Akut işlem başarısı %92,6 olarak bulundu. İşlem sırasında 1 hastada başarılı ablasyon sonrası kendini sınırlayan perikardiyal efüzyon gelişti. 2 hastamızda parahisyan bölgeden yapılan ablasyonda geçici ikinci derecede, bir hastada geçici av tam blok izlendi. 6 hastada işlem başarısız oldu. Bu hastaların 3 tanesi ARVD'li idi. Hemodinamiyi bozan ventriküler taşikardileri olması nedeniyle sotalal ve beta bloker tedavisi başlandı. Bu hastaların birinde ise ICD implantasyonu yapıldı. Başarısız olunan 2 hastada ise sonradan ablasyon yapıldı ve RVOT'a komşu sağ koroner kasptan başarılı ablasyon gerçekleştirildi. Sonuç: Sağ ventrikül çıkım yolu aritmilerin pediatrik popülasyonda kateter ablasyonu, 3 boyutlu haritalama ve sınırlı floroskopi eşliğinde yüksek başarı ve düşük komplikasyon oranlarıyla güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Right ventricular outflow tract arrhythmias are the most common ventricular arrhythmias observed in children. Especially in symptomatic cases, in those experiencing sustained ventricular tachycardia attacks, in those with exercise-induced ventricular tachycardia, and in those developing cardiac dysfunction due to frequent ventricular arrhythmias, ablation therapy is important. Ablation performed with the three-dimensional mapping method has high success rates. We shared our indications and results of ablation. There are not enough studies on this subject. With this study, we aimed to contribute to the literature. Materials and Methods: This study is a single-center retrospective cross-sectional study conducted in 81 patients with idiopathic right ventricular arrhythmia (VA) between January 2015 and April 2023. All patients underwent non-invasive cardiac evaluations such as family history (sudden cardiac death), physical examination, 12-lead ECG at rest, ECG-Holter exercise test, and echocardiography before the procedure. All procedures were performed with the Ensite Precision (Abbott, St. Paul, MN) 3D mapping system. Minimal fluoroscopy was used during the procedure. Diagnostic catheters were placed in the coronary sinus and right ventricle. All patients underwent a basic electrophysiological study. If spontaneous right ventricular outflow tract arrhythmias were not present during the procedure, appropriate pacing maneuvers (burst and programmed stimulations from both the atrium and ventricle) and, if necessary, isoproterenol infusion were used. Early activation sites were identified using activation mapping, pace mapping, and unipolar mapping. The ablation site was selected based on the morphology of the QRS complex, with the local activation time occurring at least 25-40 ms before the surface QRS complex and a sharp negative deflection observed on unipolar recording. Acute ablation success was defined as the absence of inducible VT or the absence of ectopic beats immediately after the final energy application and 30 minutes later with electrophysiological stimulation and isoproterenol bolus. Cryoablation (Freezor Cryocath, Medtronic, Inc., Minneapolis, USA) was used in regions close to the His bundle, while radiofrequency energy was used in other regions. In cases where the dry ablation catheter was not successful and there was suspicion of epicardial origin, an irrigated radiofrequency ablation catheter was used. Results: The average age and weight of the patients were 13.80 ± 5.4 years and 38.9 ± 26.9 kg, respectively. Most of the patients were symptomatic, with palpitations being the most common symptom. Other complaints were shortness of breath, chest pain, and syncope, respectively. There were more male patients (49/32). The mean PVC burden on 24-hour ECG-Holter was 17.9 ± 15.3. Isolated ventricular premature contractions were present in 61 patients, while sustained and nonsustained ventricular tachycardia attacks were observed in 20 patients. V4 transition was detected in 54 patients, and V3 transition was observed in 27 patients. All patients had right ventricular outflow tract arrhythmia, but 5 patients had additional left ventricular arrhythmias, and 4 of our patients with polymorphic VES had ARVD. The 4 patients with ARVD also had sustained VT attacks. Although 5 of our patients had epicardial origin, successful ablations were performed with an irrigated ablation catheter. Radiofrequency energy was mostly used as the energy source in our patients. Cryoablation catheter was used in 6 patients with irrigated catheter and in 6 patients close to the His area. The average procedure time was 136.7 ± 56.8 minutes. Fluoroscopy was used in only 6 of our patients, and the average fluoroscopy time in these patients was 2.2 ± 1.3 minutes. In cryoablation applications, 4-minute ablation times were used, with an average number of applications of 8.3 ± 3.4. The number of radiofrequency catheter applications was 9.2 ± 2.3. The local early activation time was found to be 35.2 ± 18.2 ms. The acute procedural success was found to be 92.6%. During the procedure, one patient developed self-limited pericardial effusion following successful ablation. In two patients, temporary second-degree AV block was observed during ablation in the parahisian region, and in one patient, temporary complete AV block was noted. The procedure was unsuccessful in six patients, three of whom had ARVD. Sotalol and beta-blocker therapy were initiated due to hemodynamically compromising ventricular tachycardias. Additionally, one patient underwent ICD implantation. In two patients with unsuccessful procedures, subsequent ablation was performed, resulting in successful ablation adjacent to the right coronary cusp. Conclusion: Catheter ablation of right ventricular outflow tract arrhythmias in the pediatric population can be safely and effectively performed with high success and low complication rates using three-dimensional mapping and limited fluoroscopy.