Fallot tetralojisi tanısı ile ameliyat edilen çocuklarda operasyon sonrası erken ve geç dönemde görülen komplikasyonların değerlendirilmesi
Evaluation of early and late post-operation complications in children who had surgery with the diagnosis of fallot tetralogy
  1. Tez No: 831053
  2. Yazar: EZGİ AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAZIM ALPER GÜRSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fallot Tetralojisi, Palyatif Tedavi, Post-op Erken Komplikasyon, Post-op Geç Komplikasyon, Tetralogy of Fallot, Palliative Treatment, Post-op Early Complication, Post-op Late Complication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Fallot Tetralojisi en sık görülen siyanotik konjenital kalp hastalığıdır. Fallot Tetralojisi, primer defektin infundibular septumun anterosuperiora doğru yönelmesi ile ortaya çıkan konotrunkal bir kalp lezyonlarındandır. Deviasyon sonucu meydana gelen aortun ventriküler septum üzerinde overridingi, ventriküler septal defekt (VSD), sağ ventriküler hipertrofisi ve sağ ventrikül (RV) çıkım yolu darlığı (pulmoner stenoz) TOF'un dört komponentini oluşturur. Tedavi seçenekleri günümüzde tartışılmaktadır. Bizim çalışmamızda ameliyat öncesi palyatif tedavi uygulanan ve tam düzeltme ameliyatı yapılan çocuk hastalarda, erken ve geç dönem gelişebilen postoperatif komplikasyonları tespit etmek için hastaların ekokardiyografi (EKO), elektrokardiyografi ve eğer postoperatif dönemde yapılmışsa kateterizasyon ve anjiyografi bulguları incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi'nin Çocuk Kardiyoloji Bölümünde Ocak 2020 –Mart 2022 arasında Fallot Tetralojisi tanısı konulan ve Çocuk Kalp-Damar Cerrahisi tarafından tam düzeltme ameliyatı yapılan 0-18 yaş aralığındaki çocuk hastalarda, demografik özellikleri, klinik, laboratuvar, ekokardiyografi, kateter anjiyografi ve ameliyat raporları incelendi. Toplamda 57 hastanın verileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların cinsiyetine bakıldığında; 32'si (% 56,2) erkek, 25'i (% 43,8) kızdır, erkek ve kadın cinsiyet oranı (E/K) 1.28'dir. Hastaların vücut ağırlığı ortalaması 9,8±5,0 kg'dı. Hastaların geliş şikayetleri içinde en sık dış merkez tanılı olarak gelen 41 (% 71,9) kişidir. Hastaların 5 (% 8,8)'i bir sendromla birlikte görülmüştür. Hastalardan 6 (% 10.5)'sında girişimsel palyatif işlem uygulanmıştır. En sık görülen kardiyak anomali sekundum ASD 21 (% 30,4), ikinciside sağ arkus aorta 15 (% 21,7)'dır. Tam onarım yapılan 57 hastamızın ameliyat öncesi bakılan SpO2 değeri 81,75±9,8 ameliyat sonrası SpO2 değeri 93.93±2,99'dur. Post-op erken komplikasyonları incelediğimizde en sık 26 kişide rezidüel ventriküler septal defekt, en sık görülen post-op geç komplikasyon 43 kişide görülen pulmoner yetmezliktir. Sonuç: Günümüzde Fallot Tetralojisi ile bir çok cerrahi ve palyatif yöntem denenmiş ve denenmeye devam etmektedir. Fallot Tetralojisi ölüm oranları gün geçtikçe azalmakta fakat sağkalım uzadıkça geç komplikasyonlar gelişmekte ve buna bağlı ölümler olmaktadır. Tedavi seçiminin hastaya göre özelleştirilmesinin daha sağlıklı sonuçlar verdiği düşünülmeltedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Tetralogy of Fallot is the most common cyanotic congenital heart disease. Tetralogy of Fallot is a conotruncal heart lesion that presents with the anterosuperior orientation of the primary defect of the infundibular septum. The four components of TOF include overriding of the aorta over the ventricular septum, ventricular septal defect (VSD), right ventricular hypertrophy, and right ventricular (RV) outflow tract stenosis (pulmonary stenosis). Treatment options for the treatment of Fallot are currently being discussed. In our study, echocardiography (ECHO), electrocardiography and, if performed in the postoperative period, catheterization and angiography findings were examined to detect early and late postoperative complications in pediatric patients who underwent preoperative palliative treatment and complete correction surgery. Materials and Methods: In pediatric patients diagnosed with Tetralogy of Fallot between January 2020 and March 2022 in the Department of Pediatrics, Department of Pediatrics, Bilkent City Hospital, University of Health Sciences, Ankara Bilkent City Hospital, and who underwent complete correction surgery by Pediatric Cardiovascular Surgery, demographic characteristics, clinical, laboratory, echocardiography, Catheter angiography reports were examined and patients aged 0-18 were included. A total of 57 patients' data were analyzed Results: Considering the gender of the patients in our study; 32 (56.2 %) were male, 25 (43.8 %) were female, male and female sex ratio (M/F) was 1.28. The mean body weight of the patients was 9.8±5.0 kg. Among the patients' admission complaints, 41 (71.9 %) people who came with an external center diagnosis were the most common. 5 (8.8 %) of the patients were seen together with the syndrome. Interventional palliative procedure was performed in 6 (10.5 %) of the patients evaluated in the study. The most common cardiac anomaly is secundum ASD 21 (30.4 %) and the second is right aortic arch 15 (21.7 %). Preoperative SpO2 value of 57 patients who underwent complete repair was 81.75±9.8, postoperative SpO2 value was 93.93±2.99. When we examine the post-op early complications, ventricular septal defect is the most common in 26 people, and the most common late post-op complication is pulmonary failure in 43 people. Conclusion: Today, many surgical and palliative methods have been tried and continue to be tried with the Tetralogy of Fallot. Tetralogy of Fallot mortality rates are decreasing day by day, but as survival increases, late complications develop and related deaths occur. It is thought that customizing the treatment selection according to the patient gives healthier results.