Periodontal sağlık ve hastalık durumlarında diş eti oluğu sıvısında bulunan IGG alt tiplerinin seviyesinin belirlenmesi
Determination of the levels of IGG subtypes found in gingival fluid in periodontal health and disease conditions
  1. Tez No: 860768
  2. Yazar: SİBEL ACEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE IŞIKER KARA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: IgG alt tipleri, Gingivitis, Periodontitis, Diş eti oluğu sıvısı, Tip II Diyabet, IgG subtypes, Gingivitis, Periodontitis, Gingival crevicular fluid, Type II Diabetes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, periodontal sağlık ve hastalık durumlarında IgG alt tiplerinin (IgG1, IgG2, IgG3 ve IgG4) diş eti oluğu sıvısındaki seviyelerinin belirlenmesidir. Bu çalışma 30 erkek 50 kadın olmak üzere toplam 80 hastanın dahil edildiği kesitsel bir çalışmadır. Çalışmada sağlıklı grup (9 kadın 7 erkek, Grup S), gingivitis grubu (9 kadın 7 erkek, Grup G), periodontitis evre III derece B grubu (11 kadın 5 erkek, Grup P3B), periodontitis evre III derece C grubu (12 kadın 4 erkek, Grup P3C) ve diyabetli periodontitis evre III derece C periodontitis grubu (9 kadın 7 erkek, Grup P3CD) olmak üzere toplam 5 grup bulunmaktadır. Bu hastalardan alınan diş eti oluğu sıvısı örneklerinde IgG1, IgG2, IgG3 ve IgG4 seviyeleri ELISA yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgulara göre IgG1 seviyesi Grup P3B'de en düşükken; Grup S'de en yüksektir. Grup P3CD'nin IgG1 seviyesi, Grup G ve Grup P3B'den yüksektir (p=0,001). IgG2 seviyesi Grup S'de en yüksektir (p=0,001). Gruplar arası IgG3 ve IgG4 seviyeleri değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, periodontal sağlık ve hastalık durumlarında diş eti oluğu sıvısında bulunan IgG1 ve IgG2 seviyeleri farklılık göstermektedir; ancak IgG3 ve IgG4 seviyeleri farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the levels of IgG subtypes (IgG1, IgG2, IgG3 and IgG4) in gingival crevicular fluid in cases of periodontal health and disease. This study is a cross-sectional study including a total of 80 patients, 30 males and 50 females. In the study there are five groups composed of, healthy group (9 women and 7 men, group S), gingivitis group (9 women and 7 men, group G), periodontitis stage III degree B group (11 women and 5 men, group P3B), periodontitis stage III degree C group (12 women and 4 men group P3C) and diabetic periodontitis stage III degree C periodontitis group (9 women, 7 men, group P3CD). IgG1, IgG2, IgG3 and IgG4 levels in gingival crevicular fluid samples taken from these patients were evaluated by ELISA method. According to results, while IgG1 level is lowest in group P3B; it is highest in group S. The IgG1 level of group P3CD is higher than group G and group P3B (p0,05). In conclusion, in cases of periodontal health and disease, the levels of IgG1 and IgG2 in the gingival crevicular fluid vary; however, IgG3 and IgG4 levels do not differ.