Kentsel lojistik ağlarının tasarımı için bir metodoloji ve otomotiv yedek parça endüstrisinde uygulaması
A methodology for the design of city logistics networks and its application in automotive spare part industry
  1. Tez No: 860864
  2. Yazar: NİLGÜN CEYDA ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT RIFAT TUZKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel lojistik, bulanık choquet integrali, elektrikli araçlar, dağıtım ağı tasarımı, matematiksel modelleme, City logistics, fuzzy choquet integral, electric vehicles, distribution network design, mathematical modeling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kentsel lojistik, trafik sıkışıklığı, enerji tüketimi ve çevreyi dikkate alarak kentlerdeki lojistik operasyonların optimize edilmesine odaklanmaktadır. Kentlerdeki nüfusun artmasıyla birlikte, bu bölgelerde taşıma faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliği kritik önem kazanmaktadır. Tüm paydaşların kentsel bölgelerde teslimatın sağlanması konusunda ortak bir hedefi olmasına rağmen, her paydaşın kendi koşulları göz önünde bulundurularak farklı öncelikleri olabilmektedir. Bu çalışmada, otomotiv endüstrisi için çok seviyeli bir dağıtım ağında, hedef programlama ve bulanık Choquet integral yaklaşımlarını entegre ederek, paydaşların farklı hedeflerini göz önünde bulunduran çok amaçlı doğrusal programlama kullanılarak İstanbul ili için kentsel lojistik modellemesi yapılmıştır. Önerilen modelde, toplam taşıma maliyetlerinin, toplam stok maliyetlerinin, geciken ürünler için ceza maliyetlerinin ve kentsel alanda emisyon düzeyinin en aza indirilmesi ve depolar için hizmet kalite seviyesinin en üst düzeye çıkarılması amaçlanmıştır. Problemin çözümünde hedef programlama yaklaşımı kullanılmış ve aynı zamanda beşinci amaç fonksiyonu içerisinde bulanık Choquet integral yönteminden faydalanılmıştır. Uygulama kısmında, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın kentsel lojistik operasyonları ele alınmıştır. Önerilen bu modelin, elektrikli ya da akar yakıtlı araç tipini esas alarak ürünleri bu tip taşıma yapabilecek araçlara tahsis etmesi hedeflenmekte ve aynı zamanda tesisler arasında taşınması gereken ürün miktarı, geciken ürün miktarı ve ana depolar için envanter seviyesi hesaplanmaktadır. Son olarak, sonuçlar farklı senaryolar altında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
City logistics focuses on optimizing logistics operations in the cities by taking traffic congestion, energy consumption, and environment into consideration. With the increase in the urban population, the efficiency and effectiveness of transporting goods in urban zones are acquiring criticality. Even though all stakeholders have a mutual objective of carrying out deliveries in the city areas, each stakeholder can have different priorities considering their conditions. This paper is aimed to treat city logistics modeling for İstanbul by using multiobjective linear programming that considers the different objectives of the stakeholders by integrating goal programming and fuzzy Choquet Integral approaches, in a multi-level distribution network for the automotive industry. The objective functions are minimization of total transportation costs, total inventory costs, punishment costs for delayed products, emission level in an urban area, and maximization of service quality level for warehouses. It is solved by goal programming, and also fuzzy Choquet Integral method is embedded for the fifth objective function. The application of the model is realized for the city logistics operations of a company in the automotive industry. This proposed model makes selection decisions among the fuel vehicles and electric vehicles in city logistics operations and also calculates the amount of the products that have to be transported between facilities, the amount of the delayed products, and the inventory level for main warehouses in each time period. Finally, the results are discussed under different scenarios.